Pred Istru

Dobro je što su Istra i dinamo odigrali takvu utakmicu kakvu jesu nakon nas, jer ta je utakmica zapravo sve i mislim, da čak ako odgledaju naši i 5 Istrinih utakmica neće više vidjeti puno više u odnosu na tu (a ja ne kažem da ih ne pogledate, dapače!)

Tko nije gledao, otprilike je išlo ovako, Istra je igrala dosta goropadno, agresivno, STAJALI SU NE BLIZU PROTIVNIKA NEGO SKORO NA NJEMU, izlazili i nisu dali disati dinamovim igračima, i ta agresija je davala svoje rezultate prema naprijed, BRZO SU SE RJEŠAVALI LOPTE, ali BRZO, možda i previše jer su imali jako puno izgubljenih lopti, i sve, sve dinamove šanse protiv njih su bile po oduzetoj lopti. Kada nebi izgubili loptu, ta brza igra i protočnost ih vrlo vrlo lako bacala u šanse i imali su ih, a imali bi ih još više da ih nije jebao zadnji pas. dinamo je i kod rezultata 1:1 imao hrpu šansi i sve su bile zbog teških kikseva zadnje linijie, krivog čitanja leta lopte, krivog postavljanja i slično. I toga je bilo zbilja jako puno.

E sad, prije nego što nastavim citirati ću svoj post prije naše domaće utakmice s njima.

Istra ove godine nece biti pusiona kao prosle. Medjutim, nama dolazi u najboljem mogucem trenutku kada su svi oni “pogubljeni u prijevodu”. Gledao sam ih protiv dinama i na prvu se cine da znaju sta rade i tako su i izgledali pocetak utakmice kada im je valjda jos bilo svjeze u glavi sto im je nacrtano prije utakmice, sto i kako igraju.
Sto je vise prolazila utakmica, oni su bili sve kaoticniji. Curilo im je na sve strane, a u napadackim akcijama… ma nije ih ni bilo.
Medjutim vidi se da su to sve redom dobro skolovani igraci, ali sa svih strana svijeta i njima ce trebati mozda i cijela polusezona da se uigraju, ali da ce biti sve bolji iz kola u kolo to sigurno.

Sve je manje više isto ili slično. Ovi dečki koji igraju za istru su itekako taktički potkovani. U kratkom vremenu su promjenili 2 trenera i zaista u početku utakmice jako dobro stoje na terenu i dobro, dobro pokrivaju prostor. No jednom kada ih se otvori oni padaju psihički, ne toliko fizički, iako naravno i držanje visokog ritma od početka ostavlja svoj utjecaj. Odlazi im navodno sada i Curro Torres (moram priznati da ekipa iz Alavesa s ovim ispada dosta neozbiljna, ali to je njihov problem), a u ovom kratkom vremenu ih onako fino posložiti na terenu je mogao samo zato što se vidi da su svi ti dečki mahom španjolci i francuzi prošli dobre nogometne škole. Sve u svemu, manjka im iskustva, što je očekivano i brzo izgore na terenu, sve ostalo, brzina, okomitost, tehnika, nije upitna (iako neki igrači mi se čine kao da imaju samo pluća i kapacitet ponavljanja i ništa specijalno kao npr. taj famozni Sane). Istra bi bila daleko bolja ekipa da im je kralježnica ekipe sastavljena od iskusnijih igrača, a naravno da sam dojma da ni ti mladi igrači sigurno nisu najbolje što su mogli postlati (kao i u situaciji Rudeša, kad je došla voda do ušiju poslali su stopera koji je prije nekoliko sezona nosio dresove razvojnih timova Real Madrida i Liverpoola, Rafa Paez koji mi se strašno svidio). Uglavnom, čim su primili 2 gol od dinama, oni su se raspali, ali sigurno ne od umora nego psihički. Da imaju iskusnije pojedince koji bi zagalamili (na 3-4 strana jezika) do toga nebi došlo. Ah da, i dalje su izgubljeni u prijevodu, kad je onaj argentinac pokušao nešto objasniti Rubiću rukama i nogama, nemože si pomoći haha.

Protiv njih nisu mogli igrati Segado i Mierez zbog kartona, pa se oni vraćaju, od ovih igrača Istre u odnosu na prvu utakmicu formu je dosta popravio Traore, koji je pokrivao cijelu desnu stranu i posebno je iza istaći taj panamac Rodriguez, lik je dobar, ali DOBAR, dečko ima eksplozivan prvi korak, ulaz lijevo i desno, driblnig, fintu, a ima i udarčinu što je pokazao onim golom protiv tovara. Taj dečko je čini mi se u Istri samo radi privikavanja na Europu kontam da mu je slijedeća postaja Sochaux. Daleko od toga da su ostali za pocijeniti, naravno da nisu. Važno je imati na umu da će oni ući jako agresivno i borbeno i mi tu moramo odgovoriti istom mjerom i upravo zato ovo sve gore napisano će biti uvod u nešto sasvim drugo.

Dok su bili u višoj brzini u masu situacija dinamovci su ih morali zaustavljati prekršajima, dinamo je protiv istre DOBIO ČAK 6 ŽUTIH KARTONA, i ako ste pomislili da pola tih igrača, da im visi treći žuti prije utakmice s nama, KURČINA! Imaju 10 igrača s 1 žutim, a Šunjić ima sada 3 i protiv belupa će se očistiti. A na utakmici s istrom, dolazi do jedne komične situacije, poljak koji se piše Kadzior, a čita Konđor (wtf) je pokosio igrača istre i dobio žuti, nepunih pet minuta drugi igrač istre u sendviču njega i Stojanovića, Kaondžzior lupa tog igrača po nogama, klaun od suca vadi Stojanoviću žuti koji ga nije ni takao! Samo kako navedni poljak nebi dobio i 2. žuti.

O čemu ja pričam i zašto je ovo sve bitno? Utakmicu s istrom, Marić, Hajradinović, Janža i Pilj imaju 2 žuta. (Mile je iskusno iskoristio šansu i prigodno pokosio jednog igrača Rudeša kojem je palo na pamet da pobjegne u kontru i fino će se očistiti baš protiv Istre). Zašto ja sad potenciram te kartone, ako suci razmišljaju o tome koji naši igrači imaju kartone uoči utakmica s hajdukom i dinamom, očito trebamo i mi, pa shodno tome podsjetimo se jedne zgode na utakmici s Inkernacionaleom.

Ova situacija nije prikazana u sažetku, ali je interesantno da je Janečić izdvojio situaciju u kojoj je Pero navodno trebao dobiti DRUGI žuti karton. U emisiji treće poluvrijeme ovu situaciju su odvrtili brže bolje da pola ćoravog svijeta nemože ništa vidjeti, a ja sam je za ovu svečanu prigodu fino zumirao i usporio. U ovoj situaciji Pero nije napravio nikakav prekršaj, ako nije suđen na njemu već prekršaj (a morao je biti, jer je igrač inkera taj koji ide podignutim đonom) onda se nije trebalo ništa svirati. Međutim, sviran je prekšraj, a Pero je dobio žuti i što je indikativno u 5. minuti, a to je obično vrijeme kada sudac upozorava sve žive i nežive da neigraju grubo taman i da nekome otkineš glavu. Što zaključiti nego da je imao nalog da Peri onemogući nastup protiv hajduka jer svi koji nas prozirno gledaju i površno doživljavaju misle da smo mi, onako par pojedinaca i Perini slobodnjaci, i ništa više, pa je ovaj dočekao prvu prigodu da da Peri žuti, jer tko zna hoće li kasnije imati prilike za to.

Pred utakmicu s Istrom, kao što sam već napomenuo naša 4 igrača, od toga 3 startera imaju dva žuta. Postoji tu objektivna okolnost, a ta je da su Istrini igrači zbilja brzi (jbg. mladost i genetika) i iz objektivnih razloga je za očekivati da nemožeš završiti utakmicu bez kartona, a s druge strane sudac će sigurno jedva čekati pikirati navedenu trojicu.

Iako treba ići od utakmice do utakmice i iako zvuči pocjenjivački prema Istri, ali već sada moramo razmišljati i utakmicu naprijed, jer nedostaje ti Mudražija, Henty, Šorša, pa još netko od naveden trojice ili sva trojica protiv dinama? Ovi koji su sada ozljeđeni neće možda uhvatiti formu, a uvijek se nažalost stigne još netko ozljediti. Zato, moja je ideja, a nemislim da se stožer treba s time složiti, ali kontam da će se složiti većina forumaša, da protiv Istre odmaramo Hajradinovića, Marića i Janžu. A umjesto njih igraju od početka Talys (ima pored sebe iskusnog sunarodnjaka koji ga može korigirati), Špoljo (Štrkalj) i Ćavar ili zašto ne M’Pinda u sredinu? Taman kao protumjera profilu igrača kakvi dominiraju u Istri?

Sastav: Malenica – Grgić – Guti – Lončar – Talys – Pušić – Ćavar – Kamenar – Bočkaj – Špoljo – Boban

Ja mislim da će svaki navijač Osijeka potpisati da želi protiv dinama izaći u najjačem mogućem sastavu, a iako ne smatram da istru podcijenjujemo s gore navedenim sastavom, smatram da je i ovaj sastav sposoban izvući pozitivan rezultat, sigurno i pobjedu, a čak i bod nakon 3 gostujuće pobjede nebi bio loš, svaki iskreni navijač to smatra, a pljuvači neka pljuju. Ne želimo doći u situaciju da protiv dinama opet moramo kemijati s lijevim bekom, prvo što neznamo hoće li Šorša biti spreman, ako i bude, nije on najsretnije rješenje. Gurati Lončara lijevo ili malog Šutala… ili opet vraćati na tri u liniji… zato bolje barem odmoriti Janžu i sačuvati od kartona, ako ne već svu trojicu.

Ovo je vrijedno tog rizika! Smatram da smo dovoljno dobri da u nastavku prevenstva i vratimo 2. poziciju ako bi riskirali protiv Istre gubitak pokojeg boda. Samo ne želim da dinamu suci olakšaju posao prije same utakmice s njima, smatram da nismo toliko glupi sa sami sebe pobjedimo nekim grčom, i smatram da nas mogu pobjediti samo nekim navlačenjem i teškom krađom, ali samo ako smo većinom kompletni! Zato još jednom ponavljam, a vjerujem da će se mnogi složiti ja bi spomenutu trojicu protiv Istre odmarao (uz dužno poštovanje prema Istri).

Kempes

(foto:Šime)