TEMPO, SLAVIJA!

Predstavljamo vam knjigu o SK Slaviji:

TEMPO, SLAVIJA!
PRIČA O OSJEČKIM “CRNO-BIJELIMA”, PRETHODNIKU NK OSIJEKA.

KNJIGA O POVIJESTI NOGOMETA U OSIJEKU I KLUBU KOJI JE PRETHODNIK DANAŠNJEG NK OSIJEKA

Cjelokupna povijest Sport kluba Slavije, prethodnika NK Osijeka od 1916. do 1941. godine i priča o najboljem klubu Slavonije i Baranje u tom razdoblju.
Klub koji je iznjedrio reprezentativce Lechnera i Dupca, ali i mnoge druge legendarne nogometaše grada na Dravi o kojima se do sada nije puno čulo.
Pročitajte priču o ovom klubu od prvih utakmica do naprasnog gašenja kluba: pregled svih sezona, kratke biografije najboljih igrača, te statistika nastupa u državnoj ligi i pregled svih verificiranih igrača.

“Nogometna zbivanja vješto su uklopljena u prikaz prohujalih gospodarskih, političkih, demografskih i društvenih prilika u Osijeku i Slavoniji.” 
Anđelko Balikić
“Ova knjiga predstavlja ne samo riznicu povijesti Slavije već i samog nogometa Osijeka.” 
Nebojša Jakovljević

305 stranica, 276 ilustracija, tvrdi uvez, 22×16 cm.

dostupno preko web-shopa (bankovni transfer), za narudžbe iz inozemstva javite se na mail: info@doloco.eu
Knjigu možete kupiti i u knjižari Nova, trg Ante Starčevića, Osijek i trgovini Sportoro, Mall, L.B.Mandića, Osijek

Iz tiska:
Sportske Novosti:
Kada počinje povijest NK Osijeka? “Znam što se dogodilo te godine, pronašao sam jako važan dokument!”
‘Osijek ima puno jaču poveznicu s prijeratnim nogometom nego što to imaju Dinamo, Rijeka…‘cijeli članak

HRT
reportaža s promocije knjige

Promocija knjige – video

Stari Essekeri nogometaši – popis svih registriranih igrača SK Slavije 1916-41.

Ova knjiga, kao metodično i cjelovito djelo, u potpunosti zaslužujući epitet monografije, nesumnjivo će zauzeti središnje mjesto u istraživačkim opisima povijesti sporta prve polovice XX. stoljeća na području grada Osijeka i Istočne Hrvatske. Sa kronološki istančanom preciznošću, autor niže godine slavnih i manje slavnih trenutaka Kluba, vješto ih kombinirajući sa toplim i bliskim te na trenutke veličanstvenim opisima života Osijeka i okolice te općenito društvenim trenutkom opisane epohe.
Uz čest prikaz vrlo zanimljivih i apsurdnih anegdota iz nogometnog svijeta, knjiga obiluje pregrštom nenogometnih zbivanja, o zabavama i druženjima članova Kluba, putovanjima na gostovanja, izborima za Miss Slavije, tombolama Kluba i općenito zanimljivim činjenicama iz života generacija igrača, trenera i uprava Slavije. Pri tom su nogometna zbivanja vješto uklopljena u prikaz prohujalih gospodarskih, političkih, demografskih i društvenih prilika u Osijeku i Slavoniji te knjiga na taj način daje detaljan uvid u opća društvena kretanja, i to iz jednog potpuno novog, sportskog ugla, kao modernistički iskaz svog vremena.
Autor je osebujnim stilom publicističke duhovitosti vješto pomirio forme nabrajanja klubskih i rezultatskih postignuća sa klasičnim narativnim pristupom, u kojem se na trenutke napetost izvanrednih opisa mjeri minutama čitateljskog ushita. Rijetko se sreće knjiga koja može apsorbirati toliko ogoljelih podataka, zadržavajući istovremeno neupitnu pažnju čitatelja. A Slavija je ovom monografijom konačno dobila zasluženu znanstveno utemeljenu povijesnu satisfakciju, kao i svi akteri njenog postojanja, na ponos grada iz kojeg je ponikla.

Anđelko Balikić, glavni urednik Bijelo-plave revije

Prije izvjesnog vremena, posve slučajno sam naišao na video snimku koja se dotiče Slavije i veze sa današnjim NK Osijekom. Po prvi put sam vidio da još netko osim mene i moji suradnika spominje Slaviju malo više osim onih osnovnih podataka dostupnih na internetu. Ipak ni taj snimak nije baš sve obuhvaćao. Ispostavilo se da je autor te snimke upravo autor ove knjige Tomislav Buljubašić, te sam ga kontaktirao. Pokazat će se da je to bio prijelomni trenutak stvaranja ove knjige.
Naime, Tomislav je uvidio kako je zapravo povijest ne samo Slavije već i samog osječkog nogometa krajnje zapostavljena, neistražena i više nego polovična. Slanjem materijala iz moje arhive, savjeta i njegovim pronalaženjem dodatnog materijala i prije svega veoma vrijednih fotografija koje su ovdje prvi puta prikazane. Tomislav je uz mnogo intezivnog proučavanja dobio pravu sliku koja mu je trebala, čiji je finalni produkt ova knjiga. 
Ova knjiga iz tog razloga predstavlja od sada osnovno ishodište pri proučavanju povijesti nogometa u Osijeku, i ne samo nogometa već i drugih kulturno-socioloških prilika u Osijeku u predratnom dobu. Knjiga je sjajno metodološki obrađena. Ništa nije izostavljeno, niti ima neobjektivnih sjećanja i priča prenijetih s koljena na koljeno. Iako ne postoji sačuvana arhiva same Slavije, autor je uspješno do najmanjih detalja rekonstruirao povijest Slavije. Tu je početak povijesti nogometa u Osijeku, zatim osnivanje same Slavije, prve utakmice, prvi igrači. Nadalje autor prati sve uspjehe i padove kroz sezone i godine. Uz to dani su i detaljni izvještaji, prenijeti u originalu, pa čitatelj može steći i jasnu sliku o igrama samog tima ili pravoj kvaliteti pojedinih igrača. Autor čak daje i spiskove svih zvanično registriranih igrača prenijetih iz službenih obavijesti podsaveza i nadležnih organa. Također, svi fakti i izvještaji, kroz cijelu knjigu prate slike, iz novina, iz arhiva, do čak i albuma sa sličicama. To knjizi daje dodatnu dimenziju. Zato je rečeno da ova knjiga predstavlja ne samo riznicu povijesti Slavije već i samog nogometa Osijeka, skinuta je i paučina sa nekih važnih nogometnih ličnosti nogometnog Osijeka, od poznatijih Lechnera i Dubca, do manje poznatih, a izuzetno značajnih Zvonka Hrsa i njegove braće, Branka Andučića Keca, braće Jelačić, braće Flam, Augusta Teisla, Ljubomira Kniffera i drugih.
Nažalost, iako je ovaj klub doživio sličnu sudbinu i drugih klubova, te je stradao od „dvije ruke“ i dva sistema u razmaku od četiri godine, što je autor sjajno analizirao na kraju ove knjige, ipak on duhovno i dalje živi prije svega kroz ovu knjigu i neće biti zaboravljen nikada više. Zato kažem i ja: Tempo Slavija! Crno-bijeli Tomislav vas nije zaboravio!

Nebojša Jakovljević, autor knjige “Fudbalska takmičenja Južnih Slovena 1873-1941” i osnivač portala www.exyufudbal.in.rs

Sadržaj:

UVOD
LOPTANJE DO 1916.
OSNUTAK 1916.
NOVI POČETAK 1919/20.
TREĆI U GRADU 1920/21.
PRVACI PROVINCIJE 1921/22.
TEK TREĆI 1922/23.
U PRVENSTVU DRŽAVE 1923/24.
U POLUFINALU PRVENSTVA 1924/25.
KATASTROFA U POLUFINALU 1925/26.
ČETVRTI U GRADU 1926/27.
OPET TEK ČETVRTI 1927/28.
POČETAK OPORAVKA 1928/29.
NOVČIĆ 1929/30.
DRUGI U GRUPNOJ LIGI 1930/31.
PRVI U GRADU I TREĆI U KVALIFIKACIJAMA 1931/32.
NEDOVOLJNO ZA OSTANAK 1932/33.            
OSVOJENE KVALIFIKACIJE 1933/34.
FENJER 1934/35.
DO ČETVRTFINALA 1935/36.
U PRVOJ LIGI 1936/37.
DO KRAJA KVALIFIKACIJA 1937/38.
BORBA S BATOM 1938/39.
POSLJEDNJA SEZONA 1940/1941.
TRAVANJ 1941.
POST FESTUM 1945.
PREDSJEDNICI
TRENERI
STRANCI U SLAVIJI
IGRAČI U DRŽAVNOM PRVENSTVU
REGISTRIRANI IGRAČI
ZAHVALE
O AUTORU
IZVORI