15-16

ukupno
36 7 13 16 27:49 34
kod kuće
18 5 9 4 15:12 24
u gostima
18 2 4 12 13:34 10
strijelci HNL
Perošević 6 Grgić 5
Roce 2 Šarić 2
Škorić 2 Knežević 2
Šorša 2
Lukić 2
Žaper 1
Mandić 1
Mioč 1
Radotić 1
posjeta kući
ukupno: 27033; prosjek: 1501
posjeta u gostima
ukupno:32240; prosjek:1791

Dodatna statistika iz Glasa Slavonije:

NAJ, NAJ…

Najveći niz bez poraza:

Šest utakmica – od 13. do 20. kola

Najveći niz bez pobjede:

Sedam utakmica – od 1. do 9. kola

Najuvjerljivija pobjeda:

9. kolo: Inter – 3:1

Najuvjerljiviji poraz:

8. kolo: Rijeka – 5:0

Najveći posjet u Gradskom vrtu:

2. kolo: Dinamo (1:1) – 4616

Najveći posjet u gostima:

7. kolo: Hajduk (3:0) – 8305

Najviše puta zamijenjen:

Goran Roce – 10 puta

Najviše puta ulazio s klupe:

Nikola Mandić – 10 puta

Najviše puta pričuva:

Borna Žitnjak – 24 puta

STATISTIKE

Osječani su sezonu završili s 34 boda od mogućih 108, što čini prosjek od 31 posto osvojenih bodova. Bijelo-plavi su u Gradskom vrtu osvojili 24 od 54 boda ili samo 44 posto mogućih bodova. S gostovanja je doneseno 10 od moguća 54 boda ili 18 posto. Najveći problem bila je efikasnost. Sezonu su bijelo-plavi završili s postignutih samo 27 pogodaka (kod kuće 15, u gostima 12), što govori kako su pogodak u prosjeku igrači zabijali svakih 120 minuta. Što se tiče primljenih pogodaka, Osijek ih je inkasirao 49 (kod kuće 13, u gostima 36), što je 1,3 po utakmici, a to znači da su iz svoje mreže igrači loptu vadili svakih 66 minuta.

GLEDATELJI

Ove sezone valjda se prvi put dogodilo da je Osijek bio gledaniji u gostima nego u Gradskom vrtu. To je izravna posljedica bojkota koji je Kohorta provodila u 13 jesenskih kola. Bijelo-plave su ove sezone ukupno gledala 59.632 gledatelja ili 1656 po utakmici. Takve brojke prije pet-šest sezona Osijek je imao na polusezoni. No, danas su druga vremena. U Gradskom vrtu 18 susreta pratilo je ukupno 28.021 ili 1556 u prosjeku, dok je u gostima Osijek na tribine privukao 31.601 gledatelja, što iznosi 1775 po utakmici.

ZVONIMIR MIKULIĆ

Stabilan, a to je za vratara najvažnije. Bio je oslonac, bez posebnih amplituda u formi. Vrlo dobar.

MARKO MALENICA

Dobio je priliku u vrlo osjetljivom dijelu sezone u trenutcima kada su se igrale ključne utakmice za opstanak. U njima je svojim obranama izravno donio četri velika boda (Inter i Split), a u četiri susreta zaredom nije primio pogodak. To sve govori o kakvom je velikom potencijalu riječ. Odličan.

BORNA ŽITNJAK

Nije branio puno. Dojam je bio tako-tako. Objektivno, bio je treći vratar po vrijednosti.

NIKOLA MATAS

Naigrao se Nikola ove sezone, ali ostao je dojam kako nije uspio dosegnuti razinu kvalitete iz prošle godine. Obrambeno se vidljivo popravio, ali ostao je malo dužan u napadačkom dijelu. Dobar.

ANDREJ LUKIĆ

Njega je Zekić odlučio forsirati i trpjeti. Bilo je tu svega, od odličnih predstava do kardinalnih pogrešaka. No, riječ je o mladom stoperu, a takve se mora čekati i trpjeti. Lukić potencijal ima, samo mu treba povjerenja. Dobar.

IVICA ĐOLAN

Nije dobio puno prilika. One koje je dobio odradio je više-manje korektno.

MARIO MASLAĆ

Izgubljen u neverama prvog dijela sezone. Promašaj koji je brzo napustio Gradski vrt.

MATIJA ŠPIČIĆ

Jesenas standardan, ali je u zimskim pripremama izgubio trenerovo povjerenje pa je u proljeće igrao jako malo. Ugovor mu izlazi i rastanak od njega posve je izgledan.

ZORAN ARSENIĆ

Apsolutno najveće Zekićevo otkriće. Zoka ide k’o navijen, a da ga ozljeda nije zaustavila dojam bi vjerojatno bio još bolji. No, njegovo vrijeme tek dolazi. Vrlo dobar.

HRVOJE KURTOVIĆ

Iza kapetana je još jedna dobra godina pod suncem. Vukao je i tukao se kada je bilo najteže. Dobar.

ZORAN LESJAK

On je dao jako puno, ali je to nekako ostalo u sjeni. Koliko je vrijedan, pokazao je kada je došlo razdoblje “stani-pani” jer je u ključnim utakmicama borbe za opstanak bio prava stijena u obrani. Vrlo dobar.

TOMISLAV RADOTIĆ

Njegovu ćemo sezonu pamtiti po pogotku koji je zabio Dinamu na početku sezone. Kasnije se ozlijedio, dugo pauzirao, što je za igrača u njegovim godinama najgori mogući scenarij.

STEVEN PETER UGARKOVIĆ

Nije imao strpljenja. Zekić mu je pružao prilike jesenas, ali je u zimu odlučio raskinuti ugovor i vratiti se kući u Australiju gdje pruža vrlo dobra izdanja.

BENEDIK MIOČ

Konačno je i on dobio pravu priliku. Jedan od Zekićevih projekata ovog proljeća. Napadački vrlo dobar, ali obranu mora dosta popraviti ako želi mjesto u udarnoj momčadi.

LOVRO ANIĆ

Talent je tu, ali će trebati strpljenja za njegov razvoj. Sad je u klubu konačno normalna situacija i vjerujemo kako će Lovro u godinama koje dolaze postati važna karika osječkog prvoligaša.

TOMISLAV ŠORŠA

Uz Lesjaka najstandardniji, ali daleko od učinaka na koje smo naviknuli od njega. Šetalo ga se po momčadi, a to mu nikada nije odgovaralo. Ipak, bio je vrlo važan igrač i ove sezone.

ALEN GRGIĆ

Pet pogodaka je dobar učinak za prvu prvoligašku godinu, ali u njemu se krije potencijal za puno veće stvari. Kakva brzina, kakva silina, ali i nedostatak samopouzdanja. Ako to riješi, neće više biti zagonetka za trenera Zekića, već za suparničke obrane.

JOSIP ŠPOLJARIĆ

Fini igrač koji polako ispravlja nedostatke u duel-igri i taktičkom dijelu. Ako nastavi tim putem, dirigentska palica Osijekove igre brzo će se naći u njegovim rukama.

TOMISLAV ČULJAK

Pred kraj sezone pokazao je zanimljive stvari kao vezni igrač. Možda je mogao dobiti više prilika.

MILE ŠKORIĆ

Mile je “katica za sve”. Prošao je sve i svašta u momčadi osim ljetnih priprema. Žrtvovao se, raspadao, ali je uvijek dao maksimum. Navijači su to prepoznali i nagradili ga. Treba li tome nešto dodati?

TOMISLAV ŠARIĆ

Veliki tehničar kojemu nedostaje samo malo “krvi”. Imao je problema s tjelesnom spremom, ali se počeo dizati na tom planu. Zabio je dva supervažna pogotka (Hajduk, Zagreb u gostima). Trener Zekić ne skriva kako bi ga želio u rosteru za sljedeću sezonu.

DOMINIK MIHALJEVIĆ

Prolaznik.

GORAN ROCE

Nije ispunio ono zbog čega je doveden, a to su pogodci. Trudio se, trčao, profesionalno obavljao zadaće, ali nije zabijao i zato ocjena ne može biti dobra.

NIKOLA MANDIĆ

Još uvijek nitko ne zna kud on “goni”. Jak kao zemlja, brz kao vjetar, ali čudnog stava na terenu. Stalno nekakva padanja, jaukanja i slične stvari neće mu pomoći u igrčkom razvoju.

ANTONIO PEROŠEVIĆ

Nije ispunio očekivanja. Trebala je to biti njegova godina, ali ništa od toga. Sezona je opet bila prošarana s previše ozljeda. Kad je “unutra”, oko njega se uvijek nešto događa, ali ove sezone učinak nije bio na željenoj razini, premda je najbolji klupski strijelac.

TOMISLAV ŠTRKALJ

Ljetos je puno toga dobrog nagovijestio, ali nije potvrdio na velikoj sceni. Zanimljiv napadač kojeg prilika “voli” i zna je realizirati. U njegovu slučaju svi moraju biti strpljivi, i on i klub.

JOSIP KNEŽEVIĆ

Iako nije bio u top tjelesnom stanju, svakim potezom pokazao je kako je – pojačanje. Prave stvari tek bi trebao isporučiti sljedeće sezone.

ALJOŠA VOJNOVIĆ

Drugi povratak nije počeo baš najbolje. Mučio se dosta ovog proljeća, ali ovaj put neće otići, već će u novoj sezoni imati priliku pokazati ono što se od njega očekuje. Najvažnije će biti pronaći za njega stalnu poziciju.

ALMIR AGANSPAHIĆ

Još jedan kojeg je zimus izdalo strpljenje. Igrao je u početku sezone i promašivao. Dolaskom Zekića nestao je s mape, a onda je došao i raskid ugovora.

12. VELJAČE

Dan kada je NK OSIJEK prvi put dobio vlasnike

U KUPU DO ČETVRTFINALA
Izgubili od Slaven Belupa nakon jedanaesteraca

Osijek je u hrvatskom Kupu dospio do četvrtfinala gdje je zaustavljen od Slaven Belupa. Zanimljivo, sva tri kup-susreta Osječani su odigrali u gostima. Prvo su eliminirali Dugu Resu (3:1), a zatim u osmini finala zagrebački trećeligaš HAŠK (2:0). U četvrtfinalu je bijelo-plave napustila i sreća jer je u Koprivnici protiv Slaven Belupa nakon 120 minuta bilo 1:1, a Osječani su kapitulirali nakon izvođenja jedanaesteraca. Koprivničani su kasnije stigli do finala u kojem su u Osijeku poraženi od Dinama.