14-15

ukupno
36 10 6 20 42:58 36
kod kuće
18 8 5 6 25:20 28
u gostima
18 2 2 14 17:38 8
strijelci HNL
Vojnović 6 Novaković 1
Perošević 5 Mišić 1
Jonjić 4 Baraban 1
Škorić 4 Peev 1
Glavaš 4 B. Barišić 1
Mešanović 4 Špoljarić 1
J.Barišić 3
Laštro 2
Aneff 2
posjeta kući
ukupno: 51000; prosjek: 2833
posjeta u gostima
ukupno:26600; prosjek:1478

Dodatna statistika iz Glasa Slavonije (Dalibor Keler):

NAJ, NAJ…
  • Najveći niz bez poraza: 3 (od 5. do 7. kola te od 21. do 23. kola)
  • Najveći niz bez pobjede: 6 (od 15. do 20. kola)
  • Najuvjerljivija pobjeda: 4:0 – Split 21. kolo
  • Najuvjerljiviji poraz: 5:0 – Dinamo 13. kolo
  • Najveći posjet u Gradskom vrtu: 7000 (34. kolo Istra 1961 i 36. kolo Slaven Belupo
  • Najveći posjet u gostima: 6000 (35. kolo – Rijeka)
  • Najviše puta zamijenjen: Jasmin Mešanović – 13 puta
  • Najviše puta ulazio s klupe: Marin Glavaš – 15 puta
  • Najviše puta pričuva: Filip Lončarić – 24 puta
STATISTIKE

Osječani su sezonu završili s 36 osvojenih bodova od mogućih 108, što čini prosjek od 33 posto osvojenih bodova. Većinu bodova bijelo-plavi ostvarili su u Gradskom vrtu, njih 28 , što je 51 posto od moguća 54 boda. U gostima su brojke puno lošije. Osječani su osvojili na strani mizernih osam bodova ili samo 14 posto od onoga što im je bilo ponuđeno (54 boda). Nastavile su se i muke s efikasnošću po kojoj Osijek pada na samo začelje HNL-a, točnije na isto mjesto kakav mu je i bodovni učinak – osmo. Osječani su sezonu završili s 42 postignuta pogotka što je u prosjeku tek nešto malo više od jednog pogotka po utakmici. Obrana je, pak, primala 1,6 pogodaka po utakmici ili 59 u 36 nastupa.

8

žutih kartona skupio je kapetan Hrvoje Kurtović u prošloj sezoni. Nakon njega najopominjaniji igrači bijelo-plavih su Mile Škorić sa 7 “žutića” i Jasmin Mešanović s jednim manje.

4

crvena kartona dobili su nogometaši Osijeka ove sezone. Ranije su teren napuštali Mile Škorić, Antonio Perošević, Josip Mišić, Slavko Bralić.

ASISTENTI

Najbolji asistent bijelo-plavih i ove sezone je Nikola Matas koji je suigračima pripremio šest pogodaka. Slijede Perošević s četiri te B. Barišić i Vojnović sa po tri asistencije.

ZVONIMIR MIKULIĆ

Ovo nije bila njegova sezona. Imao je dobrih dana, ali pamte se loši zato što su se dogodili u osjetljivim trenutcima ovog proljeća u susretima protiv Zadra i Slaven Belupa. Suigrači su ga izvukli.

FILIP LONČARIĆ

Nije imao puno prilika, a one koje je dobio odradio je korektno.

NIKOLA MATAS

“Kohortino srce” i najbolji asistent. Dobra je sezona iza tog brzonogog Sinjanina, ali defenziva bi se mogla popraviti. Dosta je toga prošlo po njegovoj strani.

DAVOR ŠPEHAR

Jesenas je igrao, a ovog proljeća posve sporedna uloga. Mogao je Osijek i bez njegova dolaska.

MATEJ JONJIĆ

Jesenas No.1, u zimu je otišao i ostavio strah, ali pokazalo se u proljeće kako nije nezamjenjiv.

SLAVKO BRALIĆ

Dugo je imao povjerenje Ive Šuška, ali ga je prokockao brojnim kiksevima. Nije pokazao razinu kvalitete koja treba Osijeku.

ANDREJ LUKIĆ

Zaigrao je pred kraj, a djelovao je poput rutinera, premda mu je tek 21 godina. On bi mogao biti jedan od oslonaca sljedeće sezone.

JURICA PRANJIĆ

U njega su treneri jako malo vjerovali i sukladno tome nije se naigrao. Zato je ranije napustio Gradski vrt i sreću potražio u Vijetnamu.

NEVEN LAŠTRO

Stigao zimus. Dostojna zamjena za Jonjića. Borben i britak. Taj se nikada ne predaje. Bio je važna karika obrane.

SAŠA NOVAKOVIĆ

Jesen nije bila za pamćenje, pa je nakon nje i otišao u Rumunjsku.

BORNA BARIŠIĆ

Apsolutno otkriće sezone. Prošle je godine dao naslutiti golem potencijal, a ove je to potvrdio. S obzirom na to da je ljevak, nije ostalo nezamijećeno. Uzeo ga je Dinamo, a to sve govori o kvaliteti nogometa koji je igrao.

ANTONIO PAVIĆ

Potencijal koji se sve više gasi. Valjda će dobiti zraka nakon Barišićeva odlaska. Igrao je malo i ne baš zapaženo.

TOMISLAV ČULJAK

I on je stigao zimus. Nekako smo dojma da ga se moglo više koristiti, ali struka nije dijelila to mišljenje. Ono što je igrao je za ocjenu – dobar.

TOMISLAV ŠORŠA

Statistički mu je ovo valjda najlošija sezona otkako je prvotimac. Bez pogotka s dvije asistencije. No, bila je to i prva godina koju je odradio u komadu nakon duge stanke zbog ozljede. Dinamita ima, jer njegova igra protiv Istre 1961 doista je bila spektakl. Još da hoće zabiti kad može…

MARIN GLAVAŠ

Uloga “džokera” nekada uspješna, nekada nešto manje. Specijalist za Hajduk kojem je zabio tri od svoja četiri pogotka ove sezone. Džoker bio, džoker će i ostati.

NERMIN JAMAK

Njegove su mogućnosti puno veće od onog što nam je prikazao. Kada igra kako može, onda je gazda na sredini terena, ali pitanje je – zašto se to rijetko događalo?

HRVOJE KURTOVIĆ

Kapetan je nestao s vidika u proljetnom dijelu prvenstva. Ozljeda leđa ga je udaljila s travnjaka, a dotad je bio standardan i najčešće solidan.

DRAGOMIR VUKOBRATOVIĆ

Počeo je dobro, a onda je nestao. Je li to zbog ozljede ili zbog samopouzdanja, teško je ocijeniti, ali u završnici sezone uopće ga nije bilo na terenu.

MILE ŠKORIĆ

E, Mile, Mile. Za sav taj silni promet na utakmici, a zarada nije baš neka. Ipak, bio je jedna od svjetlijih točaka ove sezone.

JOSIP MIŠIĆ

Otišao je u polusezoni u Rijeku. Rano, prerano, jer mogao je još dati Osijeku, ali neimaština je odigrala ključnu ulogu.

JOSIP BARIŠIĆ

Spasitelj prošle sezone ovu je odradio samo do polovine. Iskreno, nije pružio ništa posebno, ali njega se uvijek isplatilo čekati. U Gradskom vrtu to ovog proljeća nisu željeli.

ALJOŠA VOJNOVIĆ

Nakon Nenada Bjelice i Roberta Špehara, najbolji povratnik u Osijek. Bio je pravi vođa. Iz Gradskog vrta otišao je kao zaigrani dječarac, a vratio se kao pravi muškarac. Ovacije koje je dobio od navijača protiv Slaven Belupa sve će najbolje reći o njemu. Takvo nešto u Gradskom vrtu nismo doživjeli 15 godina.

ANTONIO PEROŠEVIĆ

Eksplozicija na koncu sezone. Potvrdio je talent, potvrdio je glad za pogodcima, potvrdio je potpuni povratak nakon ozljede. On najbolje funkcionira kada ima podršku trenera. Šušak mu ju je dao, a Perošević je to vratio pogodcima i asistencijama. MVP sezone sa šest pogodaka i četiri asista.

SASHA ANEFF

Pompozno najavljen ostao je na skromnom učinku. Istina, nije ga ni zdravlje služilo jer se dvaput ozlijedio tijekom proljeća, a i konkurencija mu je dobro igrala.

MARKO DUGANDŽIĆ

Proljeće je proveo na posudbi u Ternani, a Talijani su odlučili otkupiti njegov ugovor za sitan novac. Šteta, dojam je kako je još jedan mladi igrač olako izgubljen.

JOSIP ŠPOLJARIĆ

Talent je tu, potvrđen i prvoligaškim prvijencem, ali tu je i neizvjenost oko budućnosti. Ostane li, mogao bi izrasti u važnog igrača za bijelo-plave, iako je još uvijek sasvim mlad.

Tijekom sezone još su igrali Federico Platero, Daniel Peev, Lovro Anić, Steven-Peter Ugarković, Benedik Mioč, ali iz raznih razloga nisu ostavili ozbiljniji trag.