Evo kako Švicarci opisuju svoje sutrašnje protivnike, donosimo vam prijevod teksta s Basel Zeitunga

Portret NK Osijeka: Zašto Hrvati u usponu sada stvarno mogu vjerovati u senzaciju

U mnogočemu su protivnici FC Basel i NK Osijek prilično slični. Nade Hrvata počivaju na zvjezdanom treneru, koji je od tek nedavno na toj funkciji.

Ivica Kulešević otpušten je 4. rujna 2020. nakon gotovo godinu dana mandata. Kao trener NK Osijeka uzeo je samo bod iz prve tri ligaške utakmice i morao je otići. Navodi se da je za otkaz najprije saznao iz medija. Novinari su također najavili da će sutradan biti predstavljen Nenad Bjelica.

Osijek je 5. rujna zapravo predstavio – u Baselu bi se reklo da ispuni očekivanja javnosti – Nenada Bjelicu. 49-godišnjak nije samo porijeklom iz Osijeka. Također ima izglednije rezultate od Kuleševićeva. “On je najbolji trener koji Hrvatska trenutno može ponuditi”, kaže hrvatski sportski novinar Izak Ante Sučić. Bjelica je posljednji put bio dvostruki prvak Hrvatske i osvajač kupa sa zagrebačkim Dinamom. 2018. nije se uspio kvalificirati u Ligu Prvaka. Prošle sezone je prošao bolje. Dinamo se plasirao u grupnu fazu, postigavši ​​pet bodova protiv Man Cityja, Atalante Bergama i Donjecka. U pobjedi protiv Atalante sa 4:0 iznenadio je sve prebacivanjem na trojicu u zadnjoj liniji. Nakon pobjede, Bjelica je proslavljen kao taktička lisica.

Sportski direktor i trener u jednoj osobi

Tijekom pauze zbog COVID-19, Bjelica i cijeli njegov trenerski tim otpušteni su unatoč ogromnom vodstvu na tablici. Razlog je navodno razlike u pogledu odricanja od plaća – to također znamo iz Basela. I tako je Bjelica bio slobodan na tržištu ovo ljeto i Osijek je pritisnuo. Koliko je ovaj trenerski puč važan za Osijek, vidi se iz činjenice da Bjelica uživa potpunu sportsku suverenost. Kao što je to uobičajeno u Engleskoj, sada je glavni direktor Osijeka. «To je potpuno neobično za Hrvatsku. Svi su uzbuđeni kad vide kako to radi ”, kaže Sučić.

8. rujna sportski direktor Alen Petrović morao je napustiti klub nakon četiri godine. Ali Kulešević se iznenada vratio na platni spisak. Prema najavi, bivši trener trebao bi pomoći Bjelici da sastavi momčad. “Ali što točno radi, tajna je za sve nas”, kaže novinar Sučić. Ukratko: dolazi novi trener, odlazi šef sporta, a stari trener postaje nešto poput pomoćnika šefa sporta. I sve to u tjednu prije utakmice za postavljanje trendova u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Za razliku od FC Basel, koji je izgubio 5-1 od Saarbrückena, Hrvati su barem uspjeli generalnom probom prošlog vikenda u ligi. Osijek je slavio s 3: 0 protiv Rijeke. Za razliku od trenera FCB-a Ciriaca Sforze, Bjelica je već imao natjecateljsku utakmicu i pobjedu.

Osijek je imao dobra iskustva sa Švicarskom

Kao i FCB, i Osijek ove sezone želi postati prvak. Novi trener Nenad Bjelica trebao bi biti presudni dio slagalice. Jer je klub iz istočnohrvatskog grada do sada izveo mnogo dobrih nogometaša poput Davora Šukera (uključujući Real Madrid), Jurice Vranješa (uključujući Werder iz Bremena) ili Danijela Pranjića (uključujući minhenski Bayern). No, klub još uvijek čeka naslov. U tom se pogledu FCB i NK Osijek izuzetno razlikuju. I u Europi Osijek dosad teško probija led. 2017. godine Hrvati su bili u doigravanju za Europsku ligu nakon pobjeda protiv Luzerna i Eindhovena. No, nakon ovih pobjeda eliminirala ih je Austria Beč zbog pravila golova u gostima i promašenog penala.

Međutim, protiv FCB-a NK Osijek sada na nešto računa. Klub želi biti izazvati serijske prvake Dinamo Zagreb. Klub još uvijek igra svoje domaće utakmice u časnom “Stadtgartenu”. No, novi stadion, koji se trenutno gradi, treba useliti već 2022. godine. Zahvaljujući mađarskim investitorima to je moguće. No, Sučić ističe da je ovisnost velika. «Osijek može raditi ono što radi sve dok Mađari plaćaju. Jer to nije održivo “.

Iako je klub na ljeto prodao svoja dva najtočnija napadača, navijači Osijeka su sigurni. «Basel je favorit, ali u Osijeku vjeruju u senzaciju. Sad kad je Bjelica trener, raspoloženje je pozitivno. Navijači imaju osjećaj da je sve moguće ”, kaže Sučić. Upozorava FCB posebno na Petera Bockaja: “Ako krilni igrač ima dobar dan, ne može ga se zaustaviti.” Bockaj je lud čovjek koji ponekad pijan razbije benzinsku pumpu. Ali kad je motiviran, naravno – nakon Nenada Bjelice – predstavlja najveću opasnost.