Kempes

Kempes

Odgovor na omalovažavanje NK Osijeka (26.10.12.)
Novi kolumnist(i mi imamo kolumniste!) "Bijelo-plavih" Kempes odgovorio je na današnje sramotno omalovažavanje NK Osijeka na SportNetu :

SportNet:
"Treba li očekivati Osijekov pad s trećeg mjesta na tablici ili se momčad Stanka Mršića može zadržati u samom vrhu na duži rok?

Ante Zovko: Tek je trećina prvenstva iza nas i logično je očekivati Osijekov pad jer se radi o talentiranoj, ali prije svega mladoj momčadi kojoj se kad-tad moraju dogoditi rezultatske oscilacije. Stanko Mršić svojom iskusnom rukom sjajno je vodio Bijelo-plave kroz dosadašnja iskušenja, pa je na njemu i najveća odgovornost da se Osječani ne "srozaju". Opasna zona nije tako daleko kako se čini, iako vjerujem da će se momčad na kraju zadržati negdje u sredini tablice.

Maj Gašparac: U dosadašnjem tijeku sezone Osječani su pokazali vrlo dobru igru i ostvarili izvrsne rezultate. Posljednji put su poraženi još početkom rujna i sasvim zasluženo zauzimaju treće mjesto na ljestvici. No, kao i svaka druga mlada momčad, i ona Osijeka je podložna oscilacijama u formi. Do slabijih rezultata će zasigurno doći, a tada će biti velika odgovornost na Stanku Mršiću od kojega se očekuje da spriječi ekipu od upadanja u veliku krizu.

Mišo Gulić: Osijek neće izdržati do kraja sezone na ovoj poziciji, realnija im je borba za petu poziciju, a razlog takvom stavu pronalazim u manjku kvalitete, dužini klupe, što se do sada kompenziralo izuzetnom borbenošću na ime vala dobrih rezultatima, no nije ni to dovijeka. Njihovi ciljevi naprosto moraju biti što kratkoročniji da bi se što duže zadržali u vrhu, doslovno razmišljati tek o utakmici koja je ispred njih i nadati se da će društvo ispod i dalje biti neuvjerljivo."

 

Kempesov odgovor:
Pozdrav gospodinu Guliću, pozdrav gospodinu Zovku i pozdrav gospodinu Gašparcu.

Biti ću kraći što je moguće više. Povod pisanja je kolumna Vas i Vaših kolega.

Interesantna je ta vaša posljednja kolumna "Treba li očekivati Osijekov pad s trećeg mjesta na tablici ili se momčad Stanka Mršića može zadržati u samom vrhu na duži rok?". Dakle, takve i slične kolumne svjedoče o evoluciji sportskog novinara čija je primarna uloga bila izvještavanje o određenom sportskom događaju, u vrijeme kada je on (sportski novinar) bio jedina spona između sportskog događaja i osobe koja istom nije mogla svjedočiti, a isti je u žiži njegovog ili njezinog interesa.

No, kako živimo u svijetu promjena koje su česte i nepredvidive. Oni koji im se ne prilagode budu sažvakani i ispljunuti. Takav je nekada bio samo New York i Amerika, danas je takav cijeli svijet. S obzirom da se konzument sportskog događaja, koji nemože istom svjedočiti izravno, može snaći i koristiti sredstva modernog komuniciranja, uloga sportskog novinara je polako ali sigurno s vremenom postala sve beznačajnija. Kako pojedini sportski novinari (bilo da ih okolina takvima doživljava ili se ipak samo sebe smatraju novinarima) upravo nebi došli u tu situaciju, da budu sažvakani i ispljunuti, jer previše je elektroničkih medija, još je više sportskih novinara, kao i "wanna be" sportskih novinara, a utakmica je sve manje – pribjegava se različitim aktivnostima kako bi isti sebi dali na svrhovitosti. Pisanje kolumna je zapravo nešto što prvo pada na pamet, zar ne? U zemlji s milijun izbornika, barem pola njih su i kolumnisti.

Tako dolazimo i do navedne kolumne, u kojoj "wanna be" sportski novinari, nisu samo sportski novinari nego i "wanna be" gatare. Tako su sva trojica kolumnista upravo uvjereni da Nk Osijeku slijedi pad i ništa više od toga. Zašto? Pa to je Osijek, i eto, mladi su, a uvijek je "safe" varijanta reći da će se dogoditi pad tamo nekakvom Osijeku, nego Dinamu ili Hajduku. Neki klubovi u HNL-u ne mogu niže, a neki ne smiju niže. "Pa ništa, dohvatiti ćemo se tog Osijeka, baš nam bode oči tako visoko na ljestvici". Nogomet je prepun različitih stereotipa, koje su zbog samo njima znanih razloga određeni "stručnjaci" valjda u naletu samodopadnosti pustili u eter (vjerovatno su paralelno još nešto ispuštali), želeći silno sebi dati na značaju. Jedan od tih stereotipa je «stetereotip o mladim momčadima» koje sigurno moraju kiksati prije ili poslije – zato jer su mlade. E pa vidite, očito onda i niste čuli za «Borussijin poučak». Eto, Borussia je kao najmlađa momčad osvojila posljednji naslov Bundeslige. Ne, niste pročitali da je prvi puta Bundesligu osvojila najmlađa momčad, što bi išlo u korist vaše teze, nego da je Borussia taj rekord popravila. Niti su oni osvojili naslov zato što su najmlađi, isti razlog nebi bio niti da su ispali iz lige. Za Dinamo neznam da li je najmlađa momčad Lige prvaka, ali siguran sam da su i stariji nebi im previše pomoglo. Kako god, ako i jesu najmlađi, iz vašeg kuta gledanja, jako je dobro primjetiti da niže od ovoga ne mogu.

Nk Osijek svoj položaj na tablici, suporotno onome što vi pišete, može zahvaliti samo dobrim igrama i kvaliteti. Takav bi dojam djelili sa mnom, da je bilo tko od vas svjedočio igrama Osijeka. Naravno, gledala se samo utakmica s Dinamom u gostima, u kojoj je Osijek istina osvojio bod na borbenost i požrtvovnost. Dapače, ja ne tvrdim da je Osijek bio bolji u svakoj utakmici u kojoj je osvajao bodove, i zapravo jedina utakmica koju je je trebao Osijek izgubiti je ona odigrana u Puli, no rezultat govori drugačije. S druge strane Slaven Belupo je bio lošiji protivnik u utakmici koju je pobijedio u Osijeku. Ali to je iskonski nogomet, onakav kakav treba uvijek biti: negdje ti uzme, negdje ti vrati.

Vaša kolumna je «zagrebačka škola» novinarstva koja relativizira sve u nogometu što nije vezano uz Dinamo, a potencira sve što je vezano uz Dinamo. (Danas vidim da čak i najlošiji igrač Dinama na utakmici s PSG-om, dobiva medijski prostor u jednim dnevnim novinama, već znamo tko mu je žena, a uskoro ćemo saznati i kada ima ciklus). Takvi novinari čak i ne moraju biti na plaći tog kluba, a izvjesno je da mnogi jesu (osobito određenih štampanih medija) da bi poprimili «šablonu» pisanja i izvještavanja na taj način. Vaš sportski portal je možda najmanje izložen tome, ali definitivno pokazuje tendenciju takvog pisanja.

Primjera je previše i ne očekujte da ovaj mail krene u te širine. A riječ je o ovome: kada se Dinamo blamira u Ligi prvaka, onda nije kriv Dinamo, nego slaba domaća liga. Nitko se ne usudi napisati da je Dinamo sam najveći krivac što je liga upravo takva. Osim što je cijeli nogometni savez u funkciji tog kluba, pa cijela sudačka organizacija, osim što su europska takmičenja naravno rezervirana za Dinamo, tako je i nacionalna reprezentacija glavni izlog Dinamovih najvažnijih eksponata. U HNL-u, ne postoji taj iskonski tip nogometa koji ti negdje uzme, a negdje vrati, jer za Dinamo vrijedi neko drugo pravilo: gdje ti nogomet uzme, tu ti vrate glavni i pomoćni suci na utakmici.

Dokle seže licemjerstvo «wanna be» novinara pokazuje i zadnja kolumna Tomislava Packa podsjećajući nas na superiornost Sammira u odnosu na sve što hoda, trči i diše u Hrvatskom nogometu, ističući primjer tako Damira Šovšića kao inferiorne figure. Onog momenta kada potonji pređe u Dinamo, taj će postati – reprezentativni kalibar. To je samo kap u moru bagateliziranja i omalovažavanja. Osobno se čak i ne trudim, ali zbilja, čitati ikakve kolumne. To je mlaćenje prazne slame, bez iznimke. Generalno gledajući, s vremena na vrijeme pročitam kolumne Ante Tomića, a s obzirom da se nekad i nogometa dotakne kao teme, on je vjerovatno najbolji nogometni kolumnist, iako on to čak i ne želi biti.

Nogometna javnost je ostala sablaznuta i šokirana činjenicom da će Domagoj Vida protiv PSG-a krenuti na poziciji zadnjeg veznog. Komentatori su tako isticali da to nije utakmica na kojoj bi Vida prvi put u karijeri trebao odigrati na toj poziciji. Činjenica da je isti igrač odigrao barem trećinu utakmica na toj poziciji u dresu Osijeka je naravno nepoznata, što nije iznenađujuće jer pitanje je tko uopće i zna da je dotični igrao za Osijek.

Ovaj mail ima potencijala da bude troduplo duži nego što već je. U Hrvatskom nogometu se neće ništa promjeniti jer da bi se promjenilo oni koji mogu animirati promjene, istinski sportski i nogometni novinari, oni to ne čine, a i upitno je da takvi i postoje. Dakle, nastavite činiti ono što najbolje radite: stvarati kult Dinama koji ne postoji i čuvati kult Hajduka koji se odavno urušio. Ali vas iskreno molim, ostavite Osijek na miru i ne dotičite ga se, ako zaista nemate ništa suvislo za napisati o istome. Ako se i dogodi pad u igri, ili rezultatski pad, to će se dogoditi zato što su padovi normalna stvar i događaju se u svim klubovima u normalnim ligama, uključujući i najbolje klubove.
A kad se to dogodi predsjednici i dopredsjednici tih klubova ne sazivaju izvanredne presice, i tamo ne postoje «wanna be» novinari koji revno izvještavaju o histeričnim ispadima istih.

Zaključak: Nk Osijek i njegov dosadašnji doseg u prvenstvu zaslužuje afirmativno pisanje. Ako već ne dajete medijsku pažnju nečemu što je pohvalno i vrijedno medijske pažnje, nemojte tražiti negativnosti tamo gdje ih nema, već sami znate gdje ih možete pronaći bez previše muke.

Lijep pozdrav

——————————————————————————————————————-