rupnik

Imamo veliko zadovoljstvo predstaviti prvi tekst Davora Rupnika za bijelo-plavi.com. Ovdje da je komentar o stavu, pristupu i načinu igre:

 

Stav Hajdukovih igrača je ‘mi smo bolji od Dinama’, a naš ‘samo da ne ispadnemo’. Mislim da je stav bitan i zato sam izjavljivao ono na početku da i njih potaknem da tako razmišljaju. Hajduk igra visoki presing i ima dosta grešaka u igri, ali sve nadoknadi trkom, željom, agresivnošću i srcem. Probao sam to i kod nas napraviti jer kao što sam već napisao po meni to je jedini put prema vrhu. Protiv Hajduka su to dečki prihvatili i da nismo dobili utakmicu bio bih zadovoljan. Mislio sam da će ta utakmica biti prekretnica u razmišljanju , ali su iznenađujuće poslije toga se još više povukli. Rekao sam da su godinama učeni na defanzivu i igru bez puno trke i onda se u seniorima ima problema.

Mene kao trenera ne zanima defanzivni pristup (Smoje najbolji strijelac u zadnjih 6 godina) već probati doći do onoga što Europa traži(visoki presing, igra s krilima,puno trke) jer samo takva igra može pomoći Osijeku da se izvuče iz novčanih problema. Koga zanima igrač koji se bori za opstanak ili ako zanima onda daju sitniš. Taj put je težak ali uz uporan rad, promjene rada omladinske škole i vrijeme svakako ostvariv. Možda nisam realan , ali tako je uvijek kada je moj Osijek u pitanju.

Mora se mijenjati način rada škole, jer se puno u našoj školi igra na rezultat, a ne stvaraju se igrači. Svaka čast našim juniorima prošle godine na naslovu, ali klub nema puno od toga, već više treneri koji su postali prvaci. Najbolji primjer ti je kapetan Mioč koji ne igra ni u osrednjem drugoligašu Segesti. Ne trebamo mi puno izmišljati, samo pogledati Dinamo koji je kupio Perića ne da osvoji junorsko prvenstvo, nego ga je poslao u drugoligaša na kaljenje da prije dobije igrača. Nema ni sustavnog rada na testiranjima igrača koje je vrlo bitno da vidiš napredak kroz godine. Problem je i sa sistemom igre. prije je to bio 352 pa su svi u školi to igrali. Danas se zna što velika većina vani igra (433,4231 ili izvedenice), dok u školi svaki trener bira svoj sistem nebi li pobijedio. Po meni izgubi 10-0, ali napravi igrača.

Tu se ne radi o tome da imamo loše trenere u školi (mislim da imamo dobre ) nego o upravi i struci kluba, jer sam bio na par sastanaka gdje su treneri omladinske škole iznosili svoje probleme kojih je puno, a ništa se ne rješava. Sramota je da pojedini treneri (što dokazuje njihove veliku ljubav prema klubu) plaćaju igračima od 10 godina putne karte iz svog džepa, inače djeca nemaju kako doći na trening iz okolnih mjesta . Uprava se hvali tom omladinskom školom i mislim da moraju puno više pažnje i novaca posvetiti omladinskoj školi, jer Osijek će živjeti vječno i trebamo imati prave igrače i za 10 godina.

(slika: sib.hr)