Kada netko spomene 5.rujna, znači li vam išta taj datum? Npr. na taj datum rođena je svjetska rock-ikona Freddie Mercury, na taj datum preminula je svjetski poznata i priznata humanitarka Majka Tereza, na taj datum Steve Jobs je lansirao prvi Ipod s touch-screen tehnologijom itd. – i to su tako nekakvi podaci koje bismo mogli okarakterizirati bitnima za veliki broj ljudi, pa vjerovatno i određenom broju navijača i simpatizera našeg NK Osijeka. No razlog zašto je taj 5.rujna itekako bitan baš svakom navijaču i simpatizeru NK Osijeka je taj što je baš na taj datum Nenad Bjelica službeno predstavljen kao trener NK Osijeka! To je datum koji bi vrlo skoro mogao biti jedan od najvažnijih datuma u klupskoj povijesti NK Osijeka!
5.9.2020. je datum velikog zaokreta za naš klub i to na svim mogućim poljima, a ključna figura tog velikog zaokreta je naravno – Nenad Bjelica. U jednom čovjeku klub je dobio vrhunskog i priznatog stručnjaka koji je sportsku struku u klubu podigao na nekoliko stupnjeva višu razinu, dobili smo čovjeka koji ima poštovanje i povjerenje i igrača i navijača, čovjeka koji je istinski lider, čovjeka koji zna uči u glavu i svojim igračima i protivnicima, čovjeka koji je magnet za medije, marketing, i ono najbitnije – dobili smo čovjeka koji praktički u svakoj svojoj izjavi indirektno i direktno daje do znanja da je on u svoj Osijek došao pisati klupsku povijest – završiti posao koji je 2000. godine ostao nedovršen!

Pa što je toliko revolucionarno napravio Nenad Bjelica da ja pišem ovakav tekst nepuna 3 mjeseca nakon njegovog dolaska? Za početak rezultat! 10 utakmica u domaćim natjecanjima (prvenstvo i kup) smo odigrali otkako je Bjelica stigao i u tih 9 utakmica omjer nam je 9-1-0 (23:4)! No rezultat je samo šlag na tortu svega onoga što se u tom periodu događalo i što se još uvijek događa! Taj rezultat prije svega je odraz fantastične momčadske igre i borbe svih igrača, i to postignut u periodu kada nam je praktički u svakoj utakmici izvan stroja bilo najmanje nekoliko igrača iz razno raznih razloga. 16 naših igrača u tom je periodu zbog korona-virusa propuštalo utakmice, nekoliko naših stožernih igrača su dosta utakmica propuštali zbog ozljeda, a uz to se znalo i poklapati da igramo i 3 utakmice u tjedan dana! U svaku od tih utakmica ulazili smo s jasnom trenerovom najavom da mi bez obzira na sve probleme, izostanke i umor idemo na pobjedu, u svakoj utakmici bez obzira tko je u njoj igrao se to jasno vidjelo na terenu, postalo nam je skroz nebitno tko je s druge strane, kakvi su vremenski uvjeti, tko nam i kako sudi itd. Pojedini igrači koji su praktički do jučer na terenu izgledali nesigurno i nedovoljno kvalitetno odjednom izgledaju kao vojska na terenu i greške im se praktički broje na prste jedne ruke u utakmicama! A ono što je najbolje od svega, siguran sam da smo još daleko od maksimuma, da imamo još jako puno prostora za napredak, i da ćemo tek nakon zimskih priprema zapravo vidjeti puno jasnije koliko smo zapravo dobri i jaki, jer ne treba smetnuti s uma da momčad nije prošla nikakve pripreme sa Bjelicom i njegovim stožerom.
A što je to donijelo nama navijačima? Neviđenu satisfakciju, vjeru i sigurnost u sve što se radi; i to takvu sigurnost da više nitko ne postavlja pitanje u stilu „zašto ovako, a ne onako?“, da nitko uoći utakmica s teškim protivnicima ne spominje izostanke ključnih igrača, da nitko niti najmanje ne sumnja u odluke trenera i njegovog stožera…
Odjednom u medijima NK Osijek „iskače iz paštete“, odjednom se o našim igračima počinje konačno pisati onako kako zaslužuju već duže vrijeme, pa čak ni poznata pro-dinamovsko-hajdučko-riječka mašinerija koja godinama zapostavlja i omalovažava naš klub, ne može više ignorirati neke stvari! Gotovo da nije bilo jednog jedinog dana u protekla 2,5 mjeseca u kojem se u barem jednom mediju nije pojavio ozbiljan članak o NK Osijeku, našem treneru, našim do jučer ignoriranim i zaboravljenim igračima i njihovom potencijalu za velike stvari. Odjednom se našeg trenera zove kao stručnog komentatora u sportske emisije, rade se intervjui s našim igračima, čak ih se i gura na radar reprezentacije – to su stvari koje su do prije nekoliko mjeseci bile nezamislive. Naravno, i dalje je tu more kojekakvih članaka i komentara kojekakvih stručnjaka koji omalovažavaju i naš klub, i uspjehe iz prošlosti našeg trenera, i naše igrače – jer navodno u pojedinim klubovima (od kojih su neki čak i u donjem dijelu ljestvice) igraju puno bolji igrači, daleko talentiraniji i s većim potencijalom od ovih naših, koji puno prije zaslužuju prostor u medijima i reprezentaciji, nego naši. Ali samo nastavite tako pisati gospodo, samo nas nastavite omalovažavati – niste ni svjesni koliko nas to hrani i koliko na račun toga naša glad za uspjehom još dodatno raste! Došli smo do toga da su nam trener i igrači svojim radom i igrama postali najbolji mogući marketing! A tek smo na početku puta!

I neka je i dalje more onih koji pišu uoći utakmice Osijek – Dinamo kako će Dinamo nas pregaziti kao plitak potok, kako ni jedan naš igrač ne bi imao mjesta u današnjem Dinamu, kako smo mi nebitan faktor na hrvatskoj nogometnoj mapi koji je svoj jedini trofej osvojio „neregularnim golom u 8. minuti sudačke nadoknade“, neka nas društvo s mora i kvarnera i dalje smatra lošijim od sebe … kao što rekoh – samo nas hranite, i nas navijače, i igrače i trenera! A to nas čini još više gladnima uspjeha, to nas čini još motiviranijima da ostvarimo svoje ciljeve i to nam je najbolji znak koliko se zapravo bojite ovoga što u Osijeku tek nastaje! I treba da se bojite, jer kao što rekoh tek smo na početku puta!

Nama navijačima i simpatizerima sada ostaje još samo „odraditi svoj dio posla“ i jednog dana, kada to bude opet moguće; doći na tribine i nakloniti se dečkima u znak zahvalnosti i podrške za sve ovo što rade i što nas čini ponosnima! Dajmo i mi svoj doprinos tome da taj 05.09.2020. ostane trajno zapisan u klupsku povijest, jer što vrijeme dalje ide ja osobno sam u to uvjereniji! Nije pitanje hoće li se dogoditi, nego je samo pitanje kada će se dogoditi! Na nama je da damo sve od sebe i dodatno poguramo dečke kako bi to ostvarili već ove sezone, njima pomoći da sebe upišu u povijest, a i da sa ramena svoga trenera skinu vječno breme „sina razmetnoga“ i uvedu ga u legendu prema kojoj si od prve minute svog ponovnog boravka u klub i sam polako, ali sigurno krči put!