Pa što je to bilo jučer? (Osijek-Cibalia 1:1)

S tribine je teško znati što se “kuha” u svlačionici, što se radi na treningu, kako diše ekipa nakon dvotjedne stanke. Na toj istoj tribini sjede ljudi koji prate ovaj klub godinama ili desetljećima i koji pamte svakakve utakmice, svakakva izdanja, loše i dobre igrače i loše i dobre trenere. I nikada naš klub nije bio posloženiji, nikada u boljoj situaciji, nikada nismo završili drugi na kraju sezonu, a sada nam se otvara i ova šansa. Stanje je idilično, ili ne?

Slavonski derbi. Utakmica s Cibalijom o kojoj uvijek znamo dvije stvari:

  1. Uvijek igraju oštro, a pogotovo protiv Osijeka. Ako sudac to ne sankcionira bit će teško (a od gosp. Bebeka se to teško može očekivati), rješenje je uzvratiti oštrinom ili najbolje je naravno zabiti brzi gol.
  2. Ne postoji momčad u svemiru koja nas bolje poznaje. Pola ekipe im je igralo u Osijeku, puno ih je često u Gradskom vrtu, gledaju nas, prate nas i najbolje znaju kako dišemo.

14:00 sat vremena prije utakmice i klub izbacuje sastave na FB. Upitnik nad glavama većine navijača je: tko igra desnog bočnog?

15:00 vidimo raspored i upitnik je još veći, Osijek pritišće i početak utakmice izgleda dobro, ali onda upadamo u veliku rupu i na kraju opet ne pobjeđujemo slabije od sebe.

Kako laički objasniti u čemu je bio problem? Nogomet nije tako komplicirana igra, postavite igrače na prave pozicije, trenirate ih za te pozicije, prilagodite igru onome što imate u “rosteru” i radite na onome što se sada voli zvati “mehanizimima”…

Izašao je novi Football Manager, naš je klub odlično pokriven i možemo simulirati jučerašnjih prvih 11:

Jasno vam je što znači crveno u krugovima?

Ovo je stav Osijeka s dostupnim igračima koji stoje na svojim mjestima:

Da, ovo je samo igrica, neozbiljno je na osnovu nje raditi argumente, ali sve se vidjelo, zar ne?

Kraj Matasa i Grgića na klupi, desnog bočnog igra Mudri. Grezda i Bočkaj cijelo prvo poluvrijeme igraju “obrnute” uloge i to ne koriste. Ne treba ići dalje u ovu laičku analizu, niti bih je ikada napravio da jučer nismo poludjeli to gledajući, jer Osijek svoju igru temelji upravo na – bokovima! U drugom dijelu Zekić je promjenio mjesta krilima, a Grgić je ušao na svoje mjesto, pa i Mudražija stao na svoje i odjednom “poletio”, ali bilo je kasno.

Protivnik je igrao koliko smo mu dopustili, nijedan igrač Cibalije ne bi igrao u prvih 11 Osijeka, a na kraju su nas skoro dobili.

I ne, ovo nije tekst za smjenu Zorana Zekića.

On je dugoročno rješenje, on je naš. Ali želimo da se on i njegov stožer duboko zamisle. Lopa, Ejupi, Bočkaj su igrali najbolje utakmice u vremenu kada su upravo došli u Osijek, a nakon pola sezone ili više forma im jako pada – nije u pitanju jedan, nego tri naša, možda i najbolja igrača, zašto se to dešava?

Foto: Šime