Bjelica

Noćna utakmica na Gradskom vrtu 23.studenog 2000. godine koja je posve napunila stadion, prvi put od kada je dobio stolice.

Po nekim izvorima 16, po nekim 18 tisuća ljudi stisnulo se vidjeti dvoboj osječkih bijelo-plavih i praških crveno-bijelih duboko u Kupu UEFA, naime bila je to utakmica 3. kola ovog natjecanja (Osijek je već bio prošao danski Brondby i austrijski Rapid).

Na tribinama su sjedili navijači s transparentima od Višnjevca do Kohorte Jarun.

Atmosferu su dizali Slavonski bećari koji su dan prije utakmice kružili gradom u tursitičkom vlaku i pozivali na utakmicu, a svirali u i na stadionu.

Karusel po gradskim ulicama počeo je nekoliko sati prije utakmice, a automobili su tizali iz svih osječkih kvartova.

Osnovna škola Vijenac bila je bez nastave za vrijeme utakmice, a škole koje nisu učinile isto imale su problema s brojem učenika ovog poslijepodneva.

Trener Osijeka, Stanko Mršić skrivao je sastav i čak ni sami igrači do pred samu utakmiu nisu znali tko će biti u prvih 11.

1500 balona uljepšalo je tribine prije susreta.

Osijek nije mogao nastupiti u svojoj osnovnoj kombinaciji dresova, jer ih je glavni sudac Belgijanac Michel Piraux držao presličnima Slavijinim crveno-bijelim majicama, pa su Osječani igrali u tamnoplavim majicama i bijelim gačicama.

Na klupi je ostao ubojiti osječki napadač Dumirtu Mitu koji se nije potpuno oporavio od ozljede. Na golu je bio sigurni Balić, libera je igrao Ivica Beljan, a isprd njega su bili Vuica i Neretljak. Vezni red su sačinjavali Grnja, Gašpar, Ergović, Bjelica i Beširević. U napadu su igrali Prišć i Turković.

Slavia se postavila dosta defenzivno i vrebala iz kontranapada. Nisu Česi imali bajnu sezonu u češkom prvenstvu, pa su sve snage preusmjerili na Kup UEFA.

Prva prilika Osijeka stigla je u 8.minuti susreta kada je Prišć presjekao jedan napad i dodao do Almira Turkovića koji je krenuo sam prema vrataru Černyju, ali je otišao previše udesno i morao poslati ubačaj pred vrata što Česi lagano čiste.

U 10. minuti su zaprijetili gosti. Ivo Ulrich je pogodio Zelenku u osječkom šesnaestercu, ali pucao je srećom, preko vrata.

Odmah u slijedećem napadu Prišć je bio sam pred Černyjem, ali pogađa vratara.

Nenad Bjelica je u 26. minuti poslao odličnu loptu u kazneni prostor, što je Turkovića izbacilo u stopostotnu šansu, ali Almir puca vrata u noge i ostaje 0:0.

Ipak sedam minuta kasnije, veliko slavlje. Karel Rada je nepretno reagirao na jednu loptu u svom šesnaestercu i lopta je došla do Turkovića koji se oslobađa prostor za udarac i zakucava u desni kut za 1:0.

Česi uzvraćaju u 36. minuti. Tomas Kuchar iz slobodnog udarca pogađa desnu vratnicu, a odbijenu loptu Zelenka šalje u gredu.

Prvi dio završio je vodstvom Osijeka 1:0, a nastavak je počeo velikom prigodom Osijeka. Bjelica je nabacio iz kuta, a Mato Neretljak pogađa glavom u vratnicu.

U 60. minuti Ronald Grnja krasno nalazi Marija Prišća, koji je ponovno sam pred Černyjem, ali Prišć i drugi put toga dana pogađa vratara.

U 64.minuti Mršić mijenja Gašpara s Brkićem, a dvije minute kasnije i Turkovića s Mituom.

Šest minuta kasnije Zelenka gađa s 25 metara u gornji lijevi kut, ali lopta ipak odlazi preko vratnice.

Mitu je prvi put zaprijetio u 70. minuti nakon dodavanja Prišća, ali njegov udarac brani gostujući vratar.

Dvanaest minuta kasnije vidjeli smo jednu od antologijskih scena koja će ostati među najljepšim trenucima u povijesti našeg stadiona.

Osječki stoper, visoki Mato Neretljak primio je loptu na centru i totalno neočekivano (za one koji su redovno pratili Osijek, ne toliko neočekivano) po gostujuću obranu krenuo prema golu. Mato je prošao trojicu gostujućih igrača i izašao sam pred Černyja. Bez problema je apsolvirao i zadnju prepreku i poslao loptu u mrežu za 2:0 i veliku prednost Osijeka!

Do kraja je Jukić zamjenio Prišća, Osijek je održao veliki kapital i čekao gostovanje u Pragu koje je trebalo donijeti proljeće u Europi i velikog protivnika (Kaiserslautern, Barcelona).

Teško je izdvojiti najboljeg igrača ovog susreta, ali ipak Mato Neretljak se sam nametnu nakon pogotka. Almir Turković je također imao svoj dan, a ni Mario Prišć, Ivo Ergović ili Damir Vuica nisu zaslužili bili nespomenuti.

Poslije utakmice Mršić je bio zadovoljan i izjavio da Osijek nema samo najbolju momčad u Hrvatskoj, nego i najbolje navijače i nadodao da se nakon ovih 2:0 može nadati prolasku, ali da još ništa nije gotovo.

Češki strateg Jarolim je istaknuo da je namjerno ojačao vezni red kako neutralizirao tehnički jake Osječane. Nije bio zadovoljan svojjim napadačima  koji su morali bolje reagirati u nekim prigodama. Kod 1:0 za Osijek nije bio nezadovoljan i tražio je postavljanje igrača koje bi onemogućilo drugi pogodak. U uzvratu je priželjkivao poravnanje omjera i produžetke.

Iz izjava igrača Osijek treba istaknuti riječi Almira Turkovića koji je izjavio da je igrao pod ozljedom!

Nenad Bjelica je istaknuo da mu je ovo bila jedna od najtežih utakmica jer mu je Lerch stalno bilo na leđima i često puta udarao po nogama i gdje god je stigao.

Ivo Ergović je rekao da Osijek stvarno igra Europski i djeluje kao prava momčad.

Mato Neretljak je rekao da uopće nije razmišljao kada je krenuo u akciju iz koje je postigao pogodak. Vidio je loptu, pojurnuo i došao do gola i plasirao loptu u mrežu što mu je dovelo neopisivu radost.

Zanimljivo je da na utakmici nije bilo nikoga iz HNS-a, čudno za utakmicu 3.kola europskog natjecanja.

 

Osijek: Balić – Beljan – Vuica, Neretljak – Grnja, Gašpar (64′ Brkić), Ergović, Bjelica, Beširević – Prišć (83′ Jukić), Turković (66′ Mitu), trener: Stanko Mršić

Slavia: Černy . Rada, Petrouš, Skala – L. Došek, Ulich, Lerch, Kuchar, Nečas – T. Došek (87′ Koller), Zelenka (75′ Švancara), trener: Karel Jarolim