Teško je čitati izljeve u komentarima nakon svake novosti oko naše nove “katedrale” na Pampasu, evo nekoliko riječi koje pokušavaju objasniti taj fenomen.

Svaki grad ima svoju poziciju i opoziciju, postoje oni koji su “za” i oni koji su “protiv”, oni koji su promjene i oni koji su za status quo, oni koji su za napredak i oni koji ga ne vide.

I Osijek je takav, ali i malo specifičan slučaj, jer kako je moguće objasniti da postoje Osječani koji nisu za izgradnju novog stadiona, koji osporavju lokaciju na kojoj prije nije bilo apsolutno ništa ili oni kojima sječa svakog drveta u gradu spada u teoriju zavjere po kojoj “netko” želi zabetonirati svakako najzeleniji grad u državi?

Naglasnija generacija najčešće je ona rođena 60-ih i 70-ih, upravo ona generacija koja je odšutila najveće nesreće ovog grada poslije ratova iz prošlog stoljeća. Nitko nije izlazio na ulice kada su se jedna za drugom zatvarale osječke tvornice, pa niti kada je Osijek ostao bez jedine banke ili ako ćemo o sportskim objektima – nitko nije podizao glas u vrijeme kada je Osijek dobio smiješne i nedovoljne Gradske bazene? Generacija koja je sada najglasnija je onda bila u naponu snage! Nije tada bilo Facebooka, foruma i foteljaškog aktivizma, pa se valjda nije mogao dignuti glas… Ni sada se ne otvaraju grupe ili pišu komentari oko krezube gradnje koja hara po nekada usklađenim i lijepim osječkim ulicama, pa se nakon zapadnog, polako nepovratno mijenja i istočni dio grada…

U zadnjih 40 godina, u vremenu od kada je na brzinu podignut nikada dovršeni Gradski vrt, tisuće Osječana, prosječno bar 2500 po svakoj utakmici kisnulo je ili bilo prženo od sunca na tribinama bez nadstrešnice kakvu ima svaka autobusna stanica ili glavna pijaca u gradu. Gradskoj vlasti nikada u četiri desetljeća nije palo na pamet staviti krov iznad istočne tribina čime bi bar olakšala muke velikog broja navijača i pokrila mjesto na kojem se okuplja najveći broj sugrađana. 

Danas gledamo kako dobijamo novi, prekrasni stadion na odličnoj lokaciji, potpuno besplatno za Grad i njegove građane. I klub poprima dimenziju kakvu zaslužuje, a grad se konačno budi iz višegodišnje depresije s projektima koji nisu viđeni sigurno tridesetak godina poput kompletne obnove Tvrđe, izgradnje cjelokupne Promenade, popunjavanja Kampusa ili mnogima nevjerojatne priče oko nove Bolnice (Hej, novi KBC!). Osijek ima nevjerojatne projekte i Osijek se diže ma što neki govorili.

Dođite svi na Pampas za godinu dana i uživajte…