------ 3 st color, sport

by Osječanin

U zadnje vrijeme opet se po internetu pojavljuju priče o onoj čuvenoj namještenoj utakmici NK Osijek-Zvezda (2:2). Do sad je fokus bio na namještanju od koje se razvila priča,mit,legenda kako je NK Osijek uvijek puštao Zvezdi. Ovaj put fokus je na događajima poslije. Nebrojeno puta čulo se od starijih navijača kako su poslije te utakmice navijači NK Osijek napustili klub i kako je broj navijača drastično pao na nekakve današnje brojke.

Ovo je zapravo mit,legenda,subjektivan dojam nekih navijača koji se održao do danas. A što je zapravo istina? Krenimo od te utakmice.

NK Osijek je vodio 2:1 do 96. minute kada sudac Boško Angelovski svira nepostojeći penal za Zvezdu iz kojega gosti postižu gol i odlaze s bodom iz Osijeka. Navijači na tribinama su ogorčeni, bacaju predmete u teren, pale se zastave. Legenda kaže kako se navijači masovno odriču kluba. Onda da. Bijes je bio prevelik. Ali navijači ipak nisu doživotno napustili klub kako se priča do danas.

Navijači NK Osijek jesu u velikom broju prestali dolaziti na utakmicu ali razlog je više bio igra i rezultati NK Osijek. Iza te utakmice sa Zvezdom u 8 odigranih kola NK Osijek tek jednom uspijeva pobijediti i jedva se spašava od ispadanja u 2. ligu. Sve je jasno kakav se nogomet igrao u Osijeku.

Iduće sezone NK Osijek je još gori i na kraju sezone ispada u 2. ligu. To je vrijeme tih manjih posjeta utakmicama o kojima se priča. Ali to nije potrajalo.

U 2. ligi NK Osijek vodi utrku za prvo mjesto. Na utakmicama protiv Iskre ili Proletera na stadionu je čak i 10 000 navijača NK Osijek!Navijači napustili klub? Malo sutra!

Te sezone NK Osijek ulazi u 1. ligu. Primjerice u pripremnoj utakmici protiv Partizana dolazi 5000 navijača! U prvoj utakmici protiv Teteksa na stadionu je 12 000 navijača NK Osijek, iza toga na utakmici sa Zagrebom 10 000 navijača, poslije utakmica sa Partizanom 8 000 navijača ali je ta utakmica igrana pred tv kamerama pa se broj navijača ipak smanjio. Iza tog NK Osijek igra protiv Sarajeva i opet je na stadionu 10 000 navijača NK Osijek! O čemu mi pričamo? Jesu to Marsovci dolazili na utakmicu ako su se “navijači NK Osijek” odrekli kluba?

Naravno, svatko ima svoj pogled na to vrijeme i zapamtio je neke detalje koji su se s vremenom nadograđivali i jedna priča o napuštanju kluba kada se ponovi 456 puta i tako godinama na kraju uđe u mit i legendu. Na sreću, ovo su ipak gole činjenice. Nisu navijači napustili klub. Samo su privremeno u manjem broju dolazili zbog rezultata. I onda i jučer i danas navijači su isti. Žele rezultat i to ih dovodi na utakmicu. Lijep nogomet. A ne borba za ostanak u ligi. Što se tiče namještanja, ne postoji nogometni klub od prve do zadnje lige koji barem jednom u svojoj povijesti nije namještao utakmicu, puštao, dogovarao rezultat, plaćao ispod stola. Ne postoji! Pa tako niti NK Osijek. Ništa bolji ili gori od drugih.