UEFA je potvrdila novo natjecanje, kao navijači NK Osijeka trebamo itekako biti zainteresirani, i treba to reći: ovo je prilična katastrofa za nas!
Liga prvaka nam je nedostižna, možda jednom u životu doživimo da uđemo u grupu, ne znam ni sam kako, ali recimo da je to otvorena mogućnost…
Europska liga kakvu sada poznajemo ostaje rezervirana za države koje do 15.mjesta na UEFA listi. Hrvatska je bila 15. prošle godine, sada smo trenutno 17. sa slabim izgledima da dostignemo željeno 15. mjesto. Realno bliže smo biti ispod 15. mjesta u budućnosti jer ima zemalja koje su trenutno u nekoj nogometnoj (Škotska, Švicarska) ili ekonomskoj krizi(Grčka) koja će proći.

I onda dolazimo do Europske lige 2 – prije ili kasnije netko će je s pravom nazvati “ligom za sirotinju”. Ne, to ne znači da će biti lakše doći u grupe. Samo je 4 mjesta više nego danas, prolazak u grupe je za jedno kolo kraći, ali nije nikako lagan, ali protivnici koji čekaju u grupama su atraktivni kao CSKA s kojim smo igrali ove sezone.
Jednostavno rečeno, Izboriš Europu i onda nemaš nikakvu šansu igrati s ne s Arsenalom, Bolognom ili Villarealom, nego ni s PSV-om ili Austrijom.
Meni je ovo čak i nelegalno, zašto bi zbog toga što si iz neke zemlje bio svrstavan u slabiju Europsku ligu?

Naravno, nitko se nije bunio, naši iz HNS-a su vjerojatno digli ruku za to bez objašnjenja širim masama, a “izborena Europa” na kraju sezone nikada više neće značiti isto… Npr. možemo biti reći na kraju sezone, imati “generaciju stoljeća” redati pobjede u Europi, ali nećemo vidjeti ni Engleske, Francuske, Njemačke, Španjolske ili Italije, ali nije tu kraj nećemo gostovati ni u Portugalu, Nizozemskoj, ni u Austriji ili Turskoj, možemo samo pohoditi ciparske, bjeloruske ili bugarske stadione. Na kraju, što znači osvojiti Europsku ligu 2?

Jedini izlaz biti će osvojiti HNL.

EDIT: Objavljena je cjelokupna lista sudionika ovog natjecanja, ipak će biti klubova iz “jačih” liga, ali stvari nisu puno bolje, radi se o onima koji će biti npr. 7. u prve 4 lige ili oni koji će ispasti u pretkolu ili 1.kolu Lige prvaka, i dalje je ovo natjecanje koje nitko u tim “jačim” zemljama neće držati za ozbiljno i čiji će stadioni vjerojatno biti poluprazni.