by EUS

Kako zamišljam NK Osijek kao stabilan i samoodrživ klub koji redovno igra Europu, a u HNLu stabilno drži uglavnom drugu poziciju, uspijevajući ponekad osvojiti prvenstvo i svaku sezonu učiniti zanimljivom u stalnom nadmetanju sa Dinamom za prvo mjesto – poigrao sam se sa ovom kratkom analizom, smještajući naš Klub u narednim sezonama (od 2020 – 2027) u skupinu europskih klubova u rangu vrijednosti od 30 do 45 mil. Eura.
Takvih je klubova samo 19 u Europi. Mislio sam da ih je mnogo više. 
U tablici možete vidjeti podatke u stupcima:
– ime kluba, grada i države
– vrijednost igračkog kadra, prema aktualnom Transfermarktu
– broj stanovnika domicilnog grada
– broj sjedećih mjesta matičnog klubskog stadiona
– ime trenera (crvenom bojom označeni su treneri stranci)
– iznosi ukupnih igračkih transfera trenera dok su aktivno igrali
– oznake država u kojima su treneri imali prethodnu igračku ili trenersku karijeru

 Dakle, vidljivo je da je od 19 klubova njih 5 iz “liga petice”, što je 26%. Istovremeno, 12 ih je iz EU (63%), a 7 (37%) ih dolazi sa Istoka EU ili iz Istočne Europe.
– Prosječna veličina domicilnog grada je nešto preko milijun stanovnika (1.085.900), a vidljivo je da u strukturi veličine gradova manjih gradova (do 500 tis. stanovnika) je 8 i predstavljaju 42%, gradova srednje veličine (0,5-1 mil) je samo jedan (5%), a gradova preko milijun stanovnika je 10 što je 53%.
– Prosječna veličina stadiona ovih klubova iznosi 30.100 mjesta (raspon 15.100-69.600 mjesta)
– Od sadašnjih trenera ovih klubova samo 3 su stranci (16%), što mi je iznenađujuće malo
– Iznos zbroja prosječnog igračkog transfera trenera u cijeloj karijeri (prema dostupnim podacima) je 8,5 mil eura
– Ovi treneri imali su prethodnu igračku i potom trenersku karijeru, prosječno u 2,3 države

Mada su ovo čisto faktografski i kvantitativni podaci, oni su ipak neko mjerilo i početna točka daljnje analize. Može se na prvu reći da se budući NK Osijek glavnom uklapa u profil:
– naš klub dolazi sa “Istoka EU”, kao i većina…
– naš grad spada u manje, ali vidimo da to nije uopće neuobičajeno…
– naš novi stadion bio bi kvantitetom od manjih, što je i primjereno potrebama, ali svojom funkcionalnošću svakako u prednosti nad mnogima na ovoj listi…
– naš sadašnji trener nema većeg igračkog i trenerskog internacionalnog iskustva, a vidimo da treneri ovih klubova mahom imaju, i tu svakako zaostajemo…

U daljnjoj analizi, može se ovu skupinu klubova promatrati kroz podatke o vlasničkoj strukturi, navijačkoj profilaciji, internacionalnom i domaćem igračkom kadru, kvaliteti autohtonih škola nogometa, dosegu i kvaliteti skautiranja, razini marketinga i promocije kluba, broju i učestalosti osvajanja trofeja, kvaliteti nastupa u Europi, uobičajenim mjestima zimskih i ljetnih priprema, formacijama postave igre, broju postignutih i primljenih golova, učestalosti promjene trenera, modela upravljanja i sto drugih parametara.
Sve ovo pišem u sklopu budućih iskoraka našeg Kluba, kako bi uočili kako neki drugi širom našeg kontinenta imaju posložene neke stvari, te kako bi mogli vidjeti uzorite primjere i pravilno postaviti temelje nekih stvari. 
Svjedoci smo u bliskoj prošlosti promjene trenera i primjera što znači krenuti u nekom času pogrešnim putem te koliko izgubljenog vremena i energije pa i sredstava to znači (jer vrijeme je novac u ovim poslovima) i koliko će se još toga trebati ispravljati na raznim poljima djelovanja kluba,što je, vjerujem u najboljoj namjeri, u tom času rađeno. Da bi se na raznim poljima napretka kluba gradili kvalitetni temelji, treba mnogo toga raspravljati te zajedničkom pameću predlagati Upravi Kluba, sada kada se to radi, a ne kasnije, kada može za nešto biti već kasno…