Zadnji dan prijelaznog roka

(Kempes)

Znači ovako, Timo Stavitski.

Planirao sam u kratkim crtama, al to je nemoguće.

Nakon što je postalo izvjesno da će otići Grezda, i prije nego što je potpisao, pitao sam se tko bi mogao biti zamjena za njega, gdje bi ga mogli naći. A više me mučilo jedno pitanje, zašto mi tog Grezdu nismo uočili prije lokomotive? tj. bi li ga danas uočili da je sada 18 godina?

Al ajmo ovako, koje smo mi opcije imali, pustite stopere, središnje veznjake, govorimo o krilnom igraču koji bi ODMAH bio što su još naši stari govorili plug&play.

Jedno logično pitanje, tražimo sada zamjenu za Grezdu kojeg bi platili za trećinu iznosa za kojeg smo ga prodali, a koji bi bio jednako dobar kao Grezda? Koje mogućnosti imamo?

opcija a)
Dovesti napdača, krilnog igrača koji je u najboljim godinama IZVANA je teško zamislivo, ako taj IMA klub. Moraš platiti masnu odštetu, ako ga se taj klub ne želi rješiti i dati plaću igraču koji nije nezadovoljan tamo, da bi ond došao ovdje. Po meni je NAJTEŽE vratiti DOMAĆEG igrača u HNL, pogotovo igrača tipa Jakoliša koji neće sigurno ostvariti basnoslovan transfer više u karijeri, već će igrati za bilo koji klub koji mu može ponuditi 1€ više. Lakše je pronaći kvalitetnog stranog igrača.

Henty je taj primjer, međutim, on je tu jer je očito bio nezadovoljan i nije kliknuo s Mađarima, al pazite mi ni sada neznamo kolika je njegova plaća, koja sigurno nije kao u Rusiji, ali nije ni baš duplo manja, niti da li ga mi plaćamo, ja kažem da ne! gotovo sigurno, eventualno samo dio.

Moja teorija da 90% takvih igrača koji bi nama činili R A Z L I K U, da kažeš to je taj, naše šanse ZA NASLOV su s njim DRASTIČNO povećane, takvi su već ODAVNO zauzeti!!!! D možemo dovesti SLOBODNOG igrača, TAKVOG PROFILA, mi bi već to učinili 1.6., a ne čekali 1.9. Ponavljam važno je za naglasiti da nitko nije očekivao da će Grezda već sada biti prodan, pa i to mjenja stvari.

opcija b)
Dovesti krilnog igrača iz domaće lige, koji bi činio razliku kao što smo doveli prošlo baš Grezdu, je moguće, ali takav se treba potrefiti! Primjerice ja sada vidim dosta dobrih stranih igrača koji igraju baš desno krilo, ali svi su tek došli u ligu i tek trebaju dokazati svoju kvalitetu na duže staze. Kontam da ćemo na godinu imati baš slatke brige jer tu su Atiemwen, onaj Bongongui… nekto iz Istre (realno neće svi oni vidjeti Alaves), tko zna, netko drugi iz HNLa…

opcija c)
I sad u cijelu priču ubacujem jednu novu dimenziju, a tiče se gore napisanog u uvodu. Čim je postalo izvjesno da Grezda odlazi, ja sam se pitao nije li najbolje rješenje među svojim resursima pronaći tog nekog novog mladog, drskog, okomitog krilnog igrača koji možda igra za B tim ili juniore? Baš kao što je Grezda bio prije 2-3 godine? Gledao sam 2. tim protiv Šibenika i ja tog igrača NISAM VIDIO! Ok, da ne bude zabune, tada se još nije znali da Grezda odlazi, ali općenito nisam uočio igrača, osim Talysa i Pilja koji može sutra uskočiti u igru prve ekipe.

TALYS. jedini dečko u kojem ja vidim da je GLADAN: lopte, terena, nogometa! jedini! Ok na stranu Pilj po meni čak on nije ni trebao biti s 2. timom, a neki filing imam da ga čak Zeko i nije htio slati, već ga je Skender tražio, a posve razumljivo zašto. Znači gledajući drugi sastav, ja sam očekivao vidjeti ono nešto među tim mladim igračima, ne očekuješ neku taktičku savršenost, drago mi vidjeti te kikseve jer se nadam da će ih tu korigirati, a ne s prvim sastavom, i baš zato što nema te taktičke neke savršenosti, ja sam očekivao da ću vidjeti više te gladi, rastrčanosti, želje, da grizu, da se žele igrati, da gore. Ne. Dobar dio igrača nije ni trčao nego tek kada su bili sigurno da će vidjeti loptu! Da će se njima dodati! Nije to bilo tako loše, nisu dečki igrali katastrofalno da se razumijemo, niti loše, da nebi bilo zabune, već sam došao do saznanja da će tu još jako puno drave proteći dok bilo tko od njih mogao odmah biti od koristi prvom timu, osim Talysa (lijevi bek! rođeni! najrođeniji!!!) i Pilja, koji istina ni nije mlad, dosta niželigaških utakmica on ima u nogama.

Zašto ovo sve pričam? Ok, ako ste do sada čitali, nastaviti ćete.

I sada dolazimo do te priče o posudbi! Prvo, ja sam skeptičniji o posuđivanju mladih igrača koji igraju pozicije u veznom redu pogotovo zadnjeg veznog! ovaj dečko iz Juvea mi se sviđa zbog fizionomije i atleticizma u smislu da smo dobili dimenziju koju ćemo teško stovoriti u našem omladinskom pogonu. Ovaj dečko Ćavar isto, ok, malo je stariji, iskusniji… kontam da moraju biti baš jako dobri i kontam da oni nikako neće kod Zeke dobiti prvu šansu nego tek u odlučenoj utakmici i tako dobivati postepeno minutažu. Kvalitetnih iskusnih zadnjih veznih ima puno veći izbor nego krilnih igrača do kojih je puno teže doći bez da se bljune neka pristojna para! Pa naša 2 najveća ulazna transfera su upravo 2 takva igrača! Trebaš bljunut ozbiljnu lovu!

Da li je to ovaj Finac ili neki drugi, meni se sviđa ideja da smo doveli 19ogodišnjeg igrača koji u jednom dijelu Europe slovi za jednog od najtalentiranijih igrača! Ovo je odličan benchmark za naše igrače! Mi ćemo vidjeti koliko je on bolji od naših mladih igrača i odmah ćemo znati da li on proglašen velikim talentom jer dolazi iz države koja nije baš najnogometnija, pa zato odskače. Ako se ispostavi da je puuno bolji od naših igrača na istim pozicijama, onda je to opet super! Jer će nam on podići ljestvicu u smislu kakve igrače tražimo, a ostali generacijski bliski igrači će više gristi da dokažu da oni nisu ništa slabiji od njega! Ja nekažem da je to taj igrač kojeg opisujem, al sama ideja da je MOŽDA on taj igrač i da je kod nas na posudbi je O D L I Č N A!

Zato je ova posudba super. Znači, mlad igrač s potencijalom, koji je nabrijan da pokaže svoje umijeće je možda i bolji izbor nego da smo 5 do 12 kupovali nekoga tko neće biti ni blizu Grezdi! MEĐUTIM, sada imaju vremena pola godine u miru tražiti takvog igrača! Mi ćemo prije potrefiti s mladim igračem na krilnoj poziciji, jer igrače koje možemo platiti a da su 25+ su uglavnom igrači koji nama ne garantiraju borbu za naslov, tj. znaš da sigurno ne dobivaš ništa spešl, a s mladima bar neznaš šta možeš dobiti, a mogu biti pun pogodak!

I zato čak smatram da nema veze što ovog nemožemo otkupiti na kraju (al tko zna), dok ovu dvojicu možemo (al opet tko zna). Na kraju nikada neće biti da će svi igrači koji dođu, čak i one koje potpišeš trajno, da će se ustaliti! Tako da sama činjenica da nekoga potpišemo na duže vrijeme, a nekoga uzmemo na posudbu, ne mora značiti baš ništa!

Al ako je ovaj igrač stvarno veliki potencijal, pa mi bi smo već danas trebali vidjeti efekte toga, JER TKO GOD DANAS BUDE IGRAO DESNO KRILO, ODIGRATI ĆE 20% BOLJE, taman da bi svjedno bio dobar danas, biti će još bolji.