Kempesova najava: Osijek – Rudeš

1. kolo. Osijek – Rudeš

Prije uzvrata u Švicarskoj protiv Luzerna očekuje nas početak novog domaćeg prvenstva, u kojem svi očekujemo da će naš klub ostvariti još korak-dva prema naprijed, znajući pri tom da će to biti zahtjevan, ali i zahvalan posao. Kao što već sigurno znate prvi protivnik nam je novi prvoligaš Rudeš koji nosi ime po istoimenoj zagrebačkoj četvrti i u kojoj je uglavnom pronašao svoju navijačku bazu, pa se može reći da krilatica „support your local FC“ u ovom slučaju dolazi do punog izražaja. S obzirom na to da je naš prvi suparnik ujedno i debitant u HNL-u, a s time i mnogima nepoznat, zaslužuje kratku analizu, pa krenimo.

Povijest

Rudeš je osnovan 1959. godine i već s ovim podatkom bi priča o povijesti kluba mogla završiti, jer niti na samim službenim stranicama se ne može saznati više, osim da se smatraju kolijevkom zagrebačkog nogometa ističući kako je četvrt dala mnoge dobre nogometaše navodeći pri tom ime samo jednoga. O djelovanju kluba prije neovisnosti se ne može ništa saznati, dok je očito da otkada je samostalne Hrvatske klub uglavnom nastupao po ligama središta Zagreb, lagano pri tom rastući i stvarajući temelje za iskorak prema naprijed. Danas tako imamo debitanta u 1. HNL, za što je dakako morao osvojiti prvenstvo druge lige, što su i ostvarili nekoliko kola prije kraja natjecanja. Očito je to bila ambicija još od početka sezone, jer su još dok je ista trajala započeti pregovori o suradnji s Deportivo Alavesom, klubom koji se ustalio u sredini španjolske Primere, a u tek završenoj sezoni je bio i finalist Kupa kralja. Ta suradnja je i formalizirana nakon što je Rudeš de facto postao novi prvoligaš, a odnosi se kako je navedeno na „razmjenu znanja i iskustva“. Razmjenom znanja i iskustva Alaves će Rudešu omogućiti profesionalizaciju kluba, dok će španjolski klub imati pravo prvokupa Rudešovih igrača. Sama činjenica da se Rudeš odlučio na ovakav oblik suradnje se može smatrati pozitivnim, imajući na umu da se u pravilu novi prvoligaši i drugi manji klubovi ponašaju po principu: što bude, bit će. Alaves se obvezao pružiti „know-how“ u organizacijskom smislu, pomoć u kadroviranju na zelenom terenu, ali i financijsku „injekciju“ koja navodno iznosi 400 000€ godišnje.

Stil igre i sastav

U pohodu na naslov 2.HNL bili su predvođeni Igorom Bišćanom, koji je odlučio svoje trenersko ime nastaviti graditi u ljubljanskoj Olimpiji. Njega je zamijenio španjolski stručnjak Iñaki Alonso koji je na klupu došao kao dio suradnje s Alavesom. Upravo zato nema nekog pretjeranog smisla „secirati“ Rudešove nastupe u protekloj sezoni. Alonso je u svojoj karijeri je vodio uglavnom španjolske niželigaše i u niti jednom se nije zadržao dulje od dvije sezone. Upravo svoj najveći uspjeh postiže na klupi kluba u kojem se najduže zadržao, u Real Unionu s kojim je u sezoni 2008/09. u Kupu kralja uspio izbaciti madridski Real. Kakav stil i filozofiju igre zastupa ovaj stručnjak ostaje nepoznanica, ali nam transfermarkt otkriva da je s posljednjim klubom kojeg je vodio u Španjolskoj, Lorca FC, igrao u formaciji 4-2-3-1. Pogled na „roster“ s kojim Rudeš raspolaže otkriva malo etabliranih „HNL imena“. Od iskusnijih tu je Leonard Mesarić na lijevom boku, Tomislav Havojić u sredini terena, Marko Tešija koje je svoje ime gradio u Zagrebu. Nepoznanice su dva igrača iz Španjolske Juan Antonio Entrena (22) i Antonio Cristian Glauder (21), koje je Alaves tek angažirao da bi ih proslijedio u Rudeš na posudbu, baš kao i ostala domaća imena. No ne treba misliti da će to dugo tako biti jer je zagrebački „bazen“ talenata velik, i sigurno će poneki igrač Rudeša etablirati u nogometno ime barem u HNL okvirima. Upravo u tome treba tražiti motiv Alavesa za ovakav oblik suradnje. Ipak, jedna akvizicija Rudeša nije mogla proći nikako „ispod radara“ pogotovo ne nama navijačima i simpatizerima Osijeka, a riječ je o Karlu Luliću. Iako su neki mediji i portali prenijeli da je riječ o novoj posudbi iz Sampdorije, riječ je o potpisu ugovora 1+1 godinu, a što potvrđuju i talijanski izvori. Karlo je kod nas bio daleko od sezone za pamćenje. Priključio se kasno prošle godine, propustivši ljetne pripreme, a nakon onih zimskih se ozlijedio i nije više bilo šanse da se približi udarnom sastavu koji se zacementirao. Zoran Zekić je potvrdio pred kamerama da njega računa i u budućnosti, no do nastavka suradnje nije došlo. Da li je prepreka tome bila odšteta koju bi morali platiti Sampdoriji ili neki drugi razlozi, ostaje za nagađati. Činjenica jest da je Sampdoria s njime raskinula važeći ugovor i da je priliku iskoristio Rudeš. Hoće li Karlo biti na raspolaganju za nedjeljnu utakmicu ne znamo, ali će sigurno biti vrijedan izvor informacija španjolskom treneru koji ima malo predznanja u HNLu, a strategiju protiv nas će graditi uglavnom na onome što je vidio protiv Santa Colome i Luzerna.

Zaključak

Entuzijazam i veliki planovi koje je Rudeš počeo „kovati“ s ulaskom u elitni rang hrvatskog nogometa dao je naznake da bi mogli predstavljati određeno iznenađenje prvenstva u smislu da će se sigurno „usidriti“ u sredini ljestvice, posebno imajući na umu lošu atmosferu u pojedinim prvoligašima koji bi im trebali biti izravni konkurenti. Koliko će se povećati šanse Rudeša za opstankom u prvoj ligi ovisit će koliko će biti sposobni do kraja prijelaznog roka privući imena koja su dokazana u HNL okvirima. Iako je najavljivano 5-6 igrača iz Alavesovog drugog tima, stigla su samo dva koja moguće ni nemaju mjesta u rezervama Alavesa. Ipak, jedan je detalj zbog kojeg se povećava sumnja u mogućnost opstanka ovog kluba u prvoligaškom društvu, a to je odluka da se pripreme odrade u domaćim uvjetima na infrastrukturi koja inače Rudešu stoji na raspolaganju. Zašto ovo ističem? Tvrdokornim pratiteljima HNL prilika koji su moguće pratili utakmicu Cibalije i Gorice za opstanak odnosno ulazak u 1. HNL, nije mogao promaći jedan detalj da je Cibalia, koja je imala jednako napornu sezonu za opstanak, baš kao i Gorica (drugoplasirana u 2.HNL) za ulazak u prvu ligu, bila u daleko boljem fizičkom stanju, dok su igrači Gorice već u prvoj utakmici „disali na škrge“. Riječ je o klubu koji je za Rudešom zaostao samo tri boda. Kolika je razlika u kvaliteti druge i prve lige nije mogla proći neprimjetno i sigurno nije riječ o kapacitetima igrača, nego o načinu rada. Rudeš je odlukom da ne ide nikuda na pripreme propustio priliku većinu svojih igrača koji su nedokazani u prvoj ligi, približiti zahtjevima višeg ranga. U Rudešu su procijenili da je veći prioritet redefiniranje vizualnog identiteta i klupskih obilježja.

Budemo li igrali s najjačim sastavom Rudeš nama niti u jednom scenariju ne bi trebao predstavljati problem. Ipak, moguće je očekivati da će se stožer odlučiti za kombinirani sastav jer ne bi bilo loše odmoriti igrače koji do sada imaju odigranih 270. minuta. Rudeš će sigurno biti tvrd orah, ali tek u nastavku prvenstva kada se kadar navikne na zahtjeve prve lige. Naš kombinirani sastav ne bi smio imati nikakvih problema s Rudešom, očekivanja i zahtjevi stožera od igrača na terenu se znaju i jasno su demonstrirani u jučerašnjoj utakmici protiv Luzerna. Na igračima koji „zapeto“ čekaju na svoju priliku je da „uskoče u cipele“ igrača koje mijenjaju i jednako dokažu da mogu udovoljiti zahtjevima. Iako je određena nepoznanica, pobjeda protiv Rudeša od dva razlike ne bi trebala biti upitna!

A vi? Niste sigurno kupili tu godišnju samo za europske utakmice, tako da se vidimo u GV u nedjelju od 21. sat i svjedočimo novoj uspješnoj predstavi naših ljubimaca!