Najava: PSV – Osijek

Netko se uplašio da neće biti posta koji najavljuje našu sljedeću utakmicu? Tko nije čuo da Osijek sljedeću europsku utakmicu igra protiv PSV iz Eindhovena, nek odmah napusti prostoriju.

Dakle, nakon posve zasluženog izbacivanja napirenih Švicaraca iz daljnjeg natjecanja, našem voljenom klubu kao sljedeća prepreka za ulazak u play-off stoji PSV iz Eindhovena. Riječ je o klubu koji se u svojoj 103. godine dugoj povijesti ne može pohvaliti nekim trofejima, a nije niti zabilježeno da su se u bližoj povijesti uspjeli progurati u grupne faze nekih od kontinentalnih natjecanja. S klupe ih vodi relativno nepoznato nogometno ime Phillip Cocu, za kojeg nam ni svemogući google nije pomogao pronaći nešto relevantnije. Svoje utakmice pak igraju na simpatičnom zdanju „Philips Stadion“ koje ima 7500 sjedećih mjesta i 250 stajaćih. Također, uvidom u njihov sastav ne može se istaknuti neko značajnije igračko ime. Prema dostupnim informacijama PSV igra u 4-3-3 formaciji…

Ok, ok, ok… šalim se samo, čemu odmah nervni slomovi? Da, PSV je 23 puta bio prvak Nizozemske, i 9 puta osvajač nacionalnog kupa. Daaa, iiiii??? Šta će iznijeti sve te trofeje, poslagati ih uz teren da se naši ukenjaju? Složit će od njih zid ispred gola da niti jedna naša lopta ne može nikako ući u gol?? Bili su i prvaci Europe 1987/1988, da iiiii?? Reaktivirat će neke od tih legendi za utakmicu protiv nas, ili šta? Da, ali oni vrijede 100 milijuna prema transfermarktu, čooeeččeee 100 milijuna!!! Daaa, iiiii??? I smrdljivo pivo koje ovdje vrijedi 10 kn se u Švicarskoj prodaje za 40 kn. Da, ali oni su igrali Ligu prvaka čoeče, ej Liga prvaka, igrali ju prošle godine. Da, iiii? Igrao je i Brondby sezonu prije nego što smo ga izbacili. U trenutku kada pobjeđujemo Anderlecht 3:1 na GV, oni su bili ne 23. puta prvaci Belgije, nego 25. puta, a godinu dana nakon toga su osvojili i svoj 26. naslov. Na kraju smo tijesno ispali zbog njihovog gostujućeg gola. Jedino što nije bilo transfermarkta pa da raznorazni pojedinci prate nogomet u različitim sferama, nađu shodno donositi neke relevantne zaključke prema PROCIJENJENOJ vrijednosti pojedine ekipe. I da, naravno, Phillip Cocu je poznato nogometno ime za one koji prate nogomet, ali ako netko i nije čuo za njega, nije sad baš toliko bitan da se spominje njegova igračka karijera. Povrh svega, ako su vam prošlogodišnji nastupi PSV-a u LP toliko važni, u današnjem rosteru nemaju pet igrača koji su počeli sve utakmice u početnom sastavu, a koje su odigrali u grupnoj fazi koju, možete sada već polako i prodisati, nisu uspjeli proći.

Od onog trenutka kada nas je ždrijeb spojio s PSV-om, uživao sam, hoću reći „uživao“ sam u svim medijskim natpisima, znate ono, floskule svih vrsta od kojih mi je ona najjača, „Osijek nema što izgubiti“, zatim „neka im ovo bude nagrada“, itd. Ima li Osijek što za izgubiti, ima! Pa utakmicu jebote! Stav „nemamo što izgubiti“ je uvijek bio i uvijek će biti – put u propast. Ako naši igrači, stožer i svi u klubu tako razmišljaju, da, onda slobodno stavite i kuću i auto i oba bubrega na hendikep PSV-a. S takvim stavom PSV je zbilja apsolutni favorit, ako se igračima usadi stav, ma samo se igrajte i guštajte, neće sigurno dobro proći. Također, stav „imamo šanse ako nas PSV podcijeni“, pa ti sam automatski šalješ poruku svima da si materijal za podcjenjivanje! Ali vratimo se malo na taj čuveni transfermarkt po kojem svi tako zdušno onaniraju. Ako i postoji podatak na transfermarktu, koji je relevantan, a relevantan je samo onaj podatak koji je egzaktan, onda je to prosječna starost igrača, a ona u PSV-om slučaju iznosi 22,6. Vrijednost igrača je stvar procijene, koliko bi netko za nekoga mogao ponuditi, sigurno nije mjerilo stvarne vrijednosti, a još manje igračkih sposobnosti! Tu ima igrača koji su očito vrijedili milijune već kad su propuzali, i sad bi se kao trebali diviti što „vrijede“ 100 milijuna eura, ko Mara izvitoperenom spolovilu. Također, spominje se dolazak izvjesnog meksikanca Hirvinga Lozana, za kojeg je PSV platio 8 milijuna €. Zanimljiva je tako usporedba koji sam čuo na podcastu tribine.hr, da je u pitanju novi Carlos Vela. Stvarno da ti se zaledi krv u žilama od te spoznaje. Neka je novi Carlos Vela, samo da nije novi Željko Vela. Ne podcjenjujem ja tog igrača, niti slučajno, ali ako je on dobar igrač, onda je dobar vrijedio milijun, 8 ili 15 milijuna. Tko kaže da npr. Grezda nije bolji? Samo je prednost našeg okruženja da se igrači iste ili slične kvalitete mogu pronaći i za manje novce, bez psiholoških zamki da, ako ne platim silne milijune za nekoga, da ne može biti dobar igrač.

Dosta je opservacija oko toga, ali zaključak se nameće, zajebite priču oko toga koliko para vrijede kao ekipa. Ako uzmemo pretpostavku da dolaze iz jače lige, kompetentnije i konkurentnije i da su njihovi igrači navikli na europske utakmice, sigurno su bolja ekipa samo zbog te činjenice. Bojim se da nećemo dobiti jasnu sliku koliko su oni stvarno bolji samo zbog nemogućnosti našeg stručnog stožera da adekvatno pripremi naše igrače za jednu takvu utakmicu, ne toliko u fizičkom koliko u psihološkom planu. Ne samo što javnost šalje sliku da se opuste, uživaju, kao da idu na izlet, već zato što i sam imam dojam da igrači svojim stavom šalju istu poruku. Mnogi sigurno misle da će za koju godinu takve utakmice i onako i ovako igrati svaki tjedan, a Osijek možda ionako smatraju kao usputnom stanicom, pa za njih će se otimati velikani lige petica za koju godinu. To je moguće, ali gospodo igrači, samo ako ćete u svakom trenutku gledati da od sebe date ono najbolje i pokažete svoje najbolje partije već sada ODMAH, a ne u nekom drugom klubu, nekoj drugoj karijeri, nekom drugom životu. Prvo procvjetajte gdje ste sada posađeni, ma koliko god vam nije bio životni san da igrate za Nk Osijek. Osim toga, tko vama jamči da ćete i za koju godinu igrati ovakvu utakmicu? Igrači PSV-a su jednako mladi, prosječna starost 22,6 godina, bez obzira na to što su možda selektirani iz šire baze talenata, što se od početka radilo s njima na nekom višem nivou nego na našem, sigurno su skloni oscilacijama i moguće da će ih Cocu morati naoštriti za ovu utakmicu, jer ju sami za sebe ozbiljno ne doživljavaju. Odigrajte sutra kao da više nikada nećete igrati protiv takvog kluba, jer garancije nema. Pitajte Krešu Brkića koji je s 19. godina igrao sve utakmice protiv Brondbya, Rapida i Slavije, a poslije nikada više ništa jer su mu ozljede uništile karijeru.

Toliko o ovoj utakmici. Kako PSV igra, tko je otišao, došao, o tome se sve piše i može se saznati i bez ovog upisa, pa proguglajte. Sigurno ćemo imati šanse iskontrirati ih, i ne trebamo uopće skrivati da su nam prodori po bokovima jača strana, već ih dapače treba još usavršiti. Neka naši protivnici ne samo da znaju da nam je to najjače oružje, nego neka ga se i boje! A u sredini će se već naći neka pukotina. Kao u boksu, udaraš u bubrege dok ne spusti gard.

Ne budemo li najprije sami sebe podcjenjivali, šanse sigurno postoje, i to već na gostujućem terenu!

Kempes